Ο Π. Καμμένος διαγράφει Κουντουρά – Κόκκαλη αλλά όχι Παπαχριστόπουλο - Ζουράρι

Ο Π. Καμμένος διαγράφει Κουντουρά – Κόκκαλη αλλά όχι Παπαχριστόπουλο - Ζουράρι

Του Τάσου Ευαγγελίου

Με τον Θ. Παπαχριστόπουλο να προκαλεί ευθέως τον Π. Καμμένο δηλώνοντας ότι ενδεχόμενη διαγραφή του θα αποτελούσε «δώρο» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαγράφει την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, με αποτέλεσμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του να μένει με 5 βουλευτές. Δεν διαγράφει ούτε τον Ζουράρι που δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Επιχειρώντας να θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό και ενδεχομένως και τη συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα, ο Π. Καμμένος διέγραψε τους δύο βουλευτές οι οποίοι δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και άρα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης, με τη δικαιολογία ότι είναι… υπουργοί.

Την ίδια στιγμή αποφεύγει και να αναφερθεί στον Θ. Παπαχριστόπουλο, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε ότι αν ο Π. Καμμένος τον διαγράψει αυτό θα αποτελεί για τον ίδιο δώρο. Για την περίπτωση του Θ. Παπαχριστόπουλου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δικαιολογεί την απόφασή του λέγοντας πως δεν είναι υπουργός και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ανταλλαγμάτων.

Δεν διαγράφεται ούτε και ο Κ. Ζουράρης ο οποίος επίσης δήλωσε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση με τη ψήφο του. Η δικαιολογία του Π. Καμμένου για την περίπτωση αυτή είναι πως ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ ως συνεργαζόμενος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει πως μετά την παραίτησή του ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση του αριθμού τουλάχιστον πέντε βουλευτών προκειμένου να έχει Κ.Ο. και όλα τα οφέλη που προκύπτουν από το γεγονός αυτό.

Για το λόγο αυτό κλείνει τα μάτια στις προκλήσεις Παπαχριστόπουλου που όμως σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Μάλιστα αν ο Θ. Παπαχριστόπουλος υλοποιήσει τη δέσμευση πως θα παραιτηθεί μετά τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών η έδρα του πηγαίνει στον Τέρενς Κουίκ που ήδη είναι εκτός ΑΝΕΛ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η δήλωση της Έλενας Κουντουρά όσο και αυτή του Β. Κόκκαλη έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σειρά των εξελίξεων όπως ήδη έχουν προαναγγελθεί και παραπέμπουν στην ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένου. Συμφωνίας που προβλέπει ο μεν πρώτος να του αφήσει τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για την ύπαρξη κοινοβουλευτικής ομάδας και ο δεύτερος να του «δανείσει» δύο βουλευτές, που θα προστεθούν στους δύο που παραμένουν υπουργοί, για τη ψήφο εμπιστοσύνης.

Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουν και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα των 6 προθύμων να στηρίξουν την κυβέρνηση και να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης που εκτός των άλλων θα οδηγήσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.

Έτσι στη ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα προστίθενται αυτές της Ελ. Κουντουρά και του Β. Κόκκαλη. Ήδη ο Θ. Παπαχρίστοπουλος αλλά και ο Κ. Ζουράρις έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν με τη ψήφο τους την κυβέρνηση. Πρόκειται για πέντε ψήφους που προστίθενται σε αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 6η ψήφος όλα δείχνουν πως θα είναι αυτή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έχει δηλώσει πως προτίθεται να στηρίξει την κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο αν αυτό συμβάλλει στη διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ουσιαστικά θα αποτελεί τη ψήφο με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα συμπληρώσει τον αριθμό των 151 βουλευτών που έχει θέσει ως όριο για να συνεχίσει τη διακυβέρνηση.

Σημειώνεται πάντως ότι το Ποτάμι έχει δηλώσει πως δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και επισήμως.

Διαβάστε ακόμα:

- Εκτός Κ.Ο. των ΑΝΕΛ η Ελ. Κουντουρά και ο Β. Κόκκαλης