Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη για την γαλάζια αυτοδυναμία

Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018, 00:02
-A +A
Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη για την γαλάζια αυτοδυναμία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ήταν μία βαθιά πολιτική ομιλία. Μία ομιλία, με την οποία με ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι έχει έτοιμη τη δική του πρόταση τόσο για το πως οραματίζεται την ΝΔ αλλά και για το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η κεντροδεξιά παράταξη προκειμένου να μετεξελιχθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα.

Ενώπιον των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αλλά και του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 44α γενέθλια της κεντροδεξιάς παράταξης, όλα εκείνα τα στοιχεία που επιθυμεί να χαρακτηρίσουν το κόμμα της ΝΔ επί της αρχηγίας του.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε ευθύς εξαρχής μάλιστα να θέσει ορισμένες πολιτικές σταθερές γύρω από τις οποίες θα κινηθεί η ΝΔ.

- Πρώτον, θέλησε να τονίσει το λαϊκό χαρακτήρα της ΝΔ. «Εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη της προόδου. Και ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό. Ένα κόμμα λαϊκό. Εμείς -σε αντίθεση με όσους καπηλεύτηκαν αυτούς τους δύο όρους- ξέρουμε τι είναι στα αλήθεια προοδευτικό και τι είναι πραγματικά λαϊκό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Δεύτερον, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ βασίζεται σε ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» με στόχο την λαϊκή ευημερία, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κεντροδεξιά παράταξη είχε πάντοτε βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, μια και η ιδεολογία της περιείχε πάντα ένα ισχυρό στοιχείο υπέρβασης. «Όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να μπορούν να υλοποιούν ελεύθεροι το δικό τους όραμα», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ονομάτισε ως νούμερο ένα εχθρό, τον λαϊκισμό, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ έχει το... αντίδοτο.

«Στο λαϊκισμό, την ιδεοληψία, την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλλουμε την ευθυκρισία, τον προγραμματισμό, τη σοβαρότητα», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αίσθηση έκανε το γεγονός ότι πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία.

«Τους θυμίζω ότι η σημαντικότερη κατάκτηση μας, η μεγάλη παρακαταθήκη του ιδρυτή μας - το να έχουμε μια σταθερή Δημοκρατία- δεν είναι δεδομένη. Διότι σήμερα οι δημοκρατίες δεν συντρίβονται με πάταγο κάτω από τις ερπύστριες των τανκς. Αλλά διαβρώνονται σιγά σιγά από το σαράκι του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. Αλλά, κυρίως, από τον ιό της απάθειας και της αδιαφορίας. Διαβρώνονται όταν οι πολίτες δεν ταυτίζουν το ατομικό τους συμφέρον με το καλό της Πολιτείας».

Η εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει με συνοπτικό τρόπο τις πολιτικές προτεραιότητες του, σε μία περίοδο που ο χρόνος για τις εκλογές μετρά αντίστροφα:

- Το χτίσιμο μιας κοινωνίας με ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους.

- Μία κοινωνία που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.

- Με μία οικονομία με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, με περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές.

- Με ένα πολιτικό σύστημα πιο λειτουργικό.

- Με ένα δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του πολίτη.

- Με μία παιδεία που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας.

Αφού λοιπόν καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στο πεδίο εντός της ΝΔ, ανέπτυξε δύο σημεία με το βλέμμα αυτή τη φορά στις επερχόμενες εθνικές κάλπες, κάνοντας ξεκάθαρη τη διαφορά της δικής του πρότασης από εκείνην του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά λοιπόν έθεσε το διακύβευμα των εκλογών.

«Οι εκλογές που έρχονται είναι, πράγματι, σύγκρουση δύο κόσμων: Από τη μία, η δυναμική Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας και των μεγάλων αλλαγών. Και από την άλλη, η καθηλωμένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας εν μέσω κοινωνικών ερειπίων» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια έκανε σαφές το πού απευθύνεται εκλογικά.

«Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνον προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας στις τελευταίες εκλογές, αλλά και σε εκείνους που μας ψήφισαν από το 2004 και μετά. Πολλοί μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ήρθε η ώρα να γυρίσουν στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στον απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Απευθύνομαι σε όλους. Όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», τόνισε βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά για το κόμμα του.

Φωτογραφία: Intimenews

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 22/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα