Ο Νίκος Βούτσης, η έρευνα της ΕΥΠ και το κυλικείο της Βουλής

Ο Νίκος Βούτσης, η έρευνα της ΕΥΠ και το κυλικείο της Βουλής

Απρίλιος του 2016 και ο Γιάννη Ρουμπάτης, ο κατά Παππά «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» και διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Νίκο Βούτση για την έρευνα σε βάρος επίορκων αστυνομικών και νονών της νύχτας. Ενημερώνει όμως και για την εμπλοκή κυβερνητικού βουλευτή που ανήκε στους ΑΝΕΛ και στελεχών του κόμματος που συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για την προσπάθεια να αναλάβουν το κυλικείο της Βουλής. Και ο τότε πρόεδρος της Βουλής δηλώνει σήμερα πως κατόρθωσε να μην το πάρουν…

Τα όσα είπε χθες στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών προκαλούν αίσθηση. Ως πρόεδρος της Βουλής γνώριζε πως στελέχη του κόμματος με το οποίο συγκυβερνούσαν αλλά και εν ενεργεία βουλευτής συνομιλούσε με το κύκλωμα των νονών της νύχτας και των επίορκων αστυνομικών. Και επιβεβαιώνει ότι επεδίωκαν μεταξύ άλλων να πάρουν και τον έλεγχο του κυλικείου της Βουλής.

Και επιχειρεί να εμφανίσει ως επιτυχία το γεγονός πως τελικά έγινε κανονικά ο διαγωνισμός καθώς και ότι το κύκλωμα δεν πέτυχε το σκοπό του.

Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει σχετικά : «Υπήρχε ένας διαγωνισμός ο οποίος έτρεχε σε σχέση με το κυλικείο και τα εστιατόρια της Βουλής και ευτυχώς μας ετέθη υπόψη μας μία πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή τότε των ΑΝΕΛ με ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να μπούνε, προφανώς για την νομιμοποίηση και του χρήματος τους, μέσα στο εστιατόριο και στο κυλικείο της Βουλής, το οποίο αποτρέψαμε τελείως και εξελίχθηκε ο διαγωνισμός άριστα».

Η αποστροφή σχετικά με το θέμα της "νομιμοποίησης χρήματος" δείχνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Το ερώτημα είναι τι έπραξε πέραν της αποτροπής να υπεισέλθει στο διαγωνισμό ή να τον κερδίσει η εταιρεία που προωθούσε.

Και ναι μεν ο Γιάννης Ρουμπάτης είναι βέβαιο πως ζήτησε να μη διαρρεύσει το παραμικρό εντούτοις προκύπτει πως η τότε κυβέρνηση με την ανοχή της Βουλής, δια του προέδρου της που εμφανίζεται να εκπροσωπεί την πλειοψηφία, ανέχτηκε να στηρίζεται σε ψήφο ενός στελέχους που προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Συμφέροντα που βρισκόντουσαν υπό παρακολούθηση.

Επίσης ερώτημα αποτελεί ο λόγος για τον οποίο ο Γιάννης Ρουμπάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής. Για το θέμα του κυλικείου ή για την εμπλοκή, κατά την ΕΥΠ πάντα, ενός εν ενεργεία βουλευτή ; Για να αποτραπεί η διείσδυση ή για λόγους που αφορούσαν την λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης ;

Παλαιός κομματικός ο Νίκος Βούτσης, νέος όμως στη Βουλή (εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2012) κατηγορήθηκε κατ' επανάληψη από την τότε αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε. Η εμπλοκή του στην υπόθεση δια της ενημερώσεως αποτελεί ένα ερώτημα. Ακόμη και αν ο ίδιος τονίζει πως η ενημέρωσή του δεν ήταν λεπτομερής σχετικά με την υπόθεση του παρακρατικού κυκλώματος που δρούσε και με πολιτική στήριξη.

Ο ίδιος πάντως παραβλέπει το γεγονός. Επικεντρώνεται στο διαγωνισμό για το κυλικείο και κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για σημάδια διαπλοκής, ενώ ακουμπά το θέμα που έχει ανακύψει με τον Νίκο Παππά. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος είχε κατ' επανάληψη συγκρουστεί με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Δεχόμενος μάλιστα και επιθέσεις από φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης, άμεσα συνδεδεμένα με τον τότε υπουργό και την σύντροφό του.

Μάλιστα αναφορικά με την υπόθεση Παππά πετά την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας πως «είναι σαφές ότι πάντοτε η εξουσία και η διακυβέρνηση ως δομές, διαμορφώνουν προφανώς ένα κλίμα μέσα στο οποίο μπορεί να παρουσιαστούν φαινόμενα τα οποία να είναι προβληματικά». Προσέθεσε μάλιστα "γι' αυτό κι εμείς εδώ και πολλούς μήνες έχουμε κάνει μια αναλυτική αποτίμηση όλης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια την οποία συζητάμε και ενόψει του συνεδρίου μας".

Η συστράτευσή του με τον Νίκο Φίλη ως προς την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανίσει τα όσα σήμερα συμβαίνουν και αποκαλύπτονται για τον Νίκο Παππά, τον Δημήτρη Παππαγγελόπουλο και άλλους ως ένα νέο «βρώμικο 89» δείχνει απλά την τάση με την οποία ταυτίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου, αν και ουδείς γνωρίζει τη θέση που τελικά θα λάβει ως προς τις εξελίξεις που δρομολογούνται.