Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο, ο Τσίπρας μακριά από την κοινωνία

Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο, ο Τσίπρας μακριά από την κοινωνία

Θα μπορούσε η κατάσταση να ήταν διαφορετική; Ναι. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο; Προφανώς και ναι. Τότε γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τα όσα διαδραματίζονται στον Έβρο;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα δύσκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια. Φαίνεται όμως πως ο αντίκτυπος του αρνητικού αποτελέσματος των εθνικών εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σκεπάσει τα πάντα, θολώνοντας το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα «θέλω» της κοινωνίας στη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά στο Βερολίνο την Άνγκελα Μέρκελ με θέμα και τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει να βρει ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα και καταφεύγει σε αμφιβόλου ποιότητας πολιτικές επιλογές. 

Φανερά ανήσυχος λοιπόν από την έλλειψη θέσεων αλλά και μακριά από το κοινό αίσθημα, σε δημοσκόπηση για παράδειγμα της Pulse για το Σκάι το 76% των πολιτών συμφώνησε με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε απελπισμένες αλλαγές θέσεων και προσεγγίσεων, με μία κοινή συνισταμένη: «Κάθε μέρα, είναι μία άλλη μέρα». 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για την επικίνδυνη κατάσταση που προέκυψε στα σύνορα, φταίει η κυβέρνηση η οποία επιχειρεί, όπως είπε, να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και ρατσιστικής έκρηξης, η οποία ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους». 

Στην κυβέρνηση μιλούν ανοιχτά για βέρτιγκο του κ. Τσίπρα ο οποίος  θέλησε, όπως λένε, να “βγάλει λάδι την Τουρκία”,με την παραπάνω στάση που πήρε. 

Στενός συνομιλητής μάλιστα του κ. Μητσοτάκη πάει ένα βήμα παραπέρα: «Αν είναι έτσι τότε γιατί συμφώνησε με το κλείσιμο των συνόρων;» αναρωτιέται.

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη στρεψοδικία, όπως την ονομάζουν, που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας για τον χρόνο που επέλεξε ο κ. Ερντογάν να δημιουργήσει αυτή την κατάσταση. Υποστήριξε ότι «το μπάχαλο, αυτές οι άθλιες εικόνες -με τα ΜΑΤ στη Λέσβο- αποδείχτηκαν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας...Έτσι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να προβεί σε μια καλά υπολογισμένη επιθετική κίνηση». Δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προώθησε μάζες μεταναστών λόγω της αποτυχίας του στο Ιντλίμπ, αλλά επειδή είδε τα  επεισόδια με τα ΜΑΤ και τους κατοίκους των νησιών. 

«Άρες, μάρες, κουκουνάρες» ήταν το σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.

 Σε κάθε περίπτωση καλά πληροφορημένη πηγή επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης  δε θα μπει καν στην λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Αντιθέτως θα δώσει όλο του το βάρος σε σχέση με το εξωτερικό ώστε να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα αλλά και να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή το “καυτό” θέμα του επιμερισμού των βαρών από τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές. Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να απολαμβάνει την σιγουριά της συνθήκης Σένγκεν και να παραμένει αμέτοχο μπροστά στην κρίση των ροών. Στο πλαίσιο αυτό συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο  και ακολουθεί τετ α τετ με τον Σεμπάστιαν Κουρτς αμέσως μετά στην Βιέννη ενώ έρχεται  και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου. 

Όποιος πάντως περιμένει πολλά από το τετ α τετ στο Βερολίνο μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει, μια και η ίδια η κυβέρνηση προσέρχεται με μικρό καλάθι στην συνάντηση , δεδομένης της στάσης που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η Γερμανία απέναντι στον κ. Ερντογάν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε ειπωθούν όλα όσα πρέπει σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει την ατζέντα της συνάντησης.