Ο Μητσοτάκης παίρνει την κοινωνική ατζέντα από τον Τσίπρα

Ο Μητσοτάκης παίρνει την κοινωνική ατζέντα από τον Τσίπρα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως οι μύθοι της κοινωνικής “αριστερής” ευαισθησίας καταρρίπτονται. Το δήθεν μονοπώλιο στην κοινωνική πολιτική αποτελεί ένα βαρύ όπλο στην φαρέτρα του κ. Τσίπρα, το οποίο ο πρωθυπουργός φροντίζει σε κάθε αφορμή να τονίζει απέναντι στην υποτιθέμενη αναλγησία του “νεοφιλελεύθερου” Μητσοτάκη, όπως φροντίζει να παρουσιάζει η κυβέρνηση τον πρόεδρο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον δημόσιο υπάλληλο, η περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας αλλά και της παιδείας είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το κυβερνών κόμμα εκτιμά ως προνομιακά για το ίδιο και πάνω στα οποία επιχείρησε όλα αυτά τα χρόνια να χτίσει το αφήγημά του. Πόσες φορές για παράδειγμα δεν έχουμε ακούσει την φράση από κυβερνητικά στελέχη ότι η ΝΔ θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η προσπάθεια ταύτισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την απειλή πογκρόμ στο δημόσιο αποτελεί αιχμή του δόρατος για το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία μάλιστα σε κάποιο βαθμό τείνει να γίνει κάτι σαν “αστικός μύθος”. Δυστυχώς όμως για το κυβερνών κόμμα η αλήθεια είναι διαφορετική και φαίνεται πως το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι. Άκρως αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Metron Analysis και δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής” στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτά, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστό 27,4%, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο 20,8%.

Παράλληλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από έναν χρόνο για πρώτη φορά η «γαλάζια» παράταξη ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ πέτυχε μία άνετη νίκη. Ήρθε πρώτη με 18 έδρες ενώ για 1 ψήφο έχασε την 19η έδρα. Δεύτερη αναδείχθηκε η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, ακολούθησε η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά αρνητική είναι η εικόνα ανάμεσα στους συνταξιούχους για την κυβέρνηση, στους οποίους ο πρωθυπουργός μοιάζει να επενδύει πολύ ενόψει των εθνικών εκλογών, ειδικά μετά την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Τα ποσοστά επιρροής στους συνταξιούχους, αντίστοιχα ήταν 39,7% ΝΔ και 18,1% ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια εικόνα και στο χώρο της ταλαιπωρημένης υγείας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πείσει ότι ο κ.Μητσοτάκης θα διαλύσει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος περίθαλψης, ανοίγοντας την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως φαίνεται και εδώ η κατάσταση αντιστρέφεται. Η παρουσίαση του προγράμματος υγείας από τον (προερχόμενο από το κέντρο) αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Οικονόμου, όπου ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του κοινωνικού προσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε σημαντικές ρωγμές στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμήχανη αντίδραση του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού μέσω μίας γραπτής ανακοίνωσης αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη για το παραπάνω συμπέρασμα. Χωρίς συγκεκριμένες αναφορές και με πρόχειρες προσεγγίσεις η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου απέδειξε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά κοινωνικά ανάλγητη είναι.

Λεπτομέρεια: Ακόμα και σε περιπτώσεις που το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να μονοπωλήσει την κοινωνική ευαισθησία όπως για πχ μέσα από την λειτουργία κέντρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν λειτούργησε. Αντιθέτως , όπως σημειώνουν συνομιλητές του κ.Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε μπροστά βάζοντας την ατζέντα και σε αυτό το θέμα λέγοντας με ευθύ τρόπο “ναι” σε αυτή την ιδέα.