Ο Μητσοτάκης «χτυπάει εκεί που πονάει» τον Τσίπρα, στο Σκοπιανό

Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Ο Μητσοτάκης «χτυπάει εκεί που πονάει» τον Τσίπρα, στο Σκοπιανό

Tου Γιάννη Κ.Τρουπή

Πέντε 24ωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιάσει τις οικονομικές του προτάσεις στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να «θυμίσει» στον κ.Τσίπρα ότι το περιβάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και το πλέον ευνοϊκό στη Βόρεια Ελλάδα. Με αφορμή τηλεγράφημα των wikileaks, στο οποίο τονίζεται ότι από το 2008 η πΓΔΜ ήθελε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

«...Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση αυτή του προέδρου της ΝΔ μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά την στιγμή που ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για την άνοδό του στη ΔΕΘ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο χειρισμός του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ έχει στοιχίσει πολύ στο κυβερνών κόμμα κυρίως στη Μακεδονία. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι Μακεδονία έχει μετατραπεί σε «γολγοθάς» για τον πρωθυπουργό, μετά την υπογραφή στις Πρέσπες.

Από τα τέλη Ιουνίου, όταν και πραγματοποιήθηκε η τελετή, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται ακόμα και να παραστούν σε δημόσιες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να υπερασπιστούν το κείμενο που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ.

Την ίδια δυσκολία όμως φαίνεται να αντιμετωπίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενδεικτικό της μεγάλης αντίδρασης που συναντά ο κ.Τσίπρας να πείσει τους βορειοελλαδίτες για τα οφέλη της συμφωνίας, αποτελεί το γεγονός πως δύο φορές μέσα στο καλοκαίρι που χρειάστηκε να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, έφτασε μόλις μερικά χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, αποφεύγοντας το κέντρο της πόλης.

Την ίδια στιγμή όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την συμφωνία καταγράφουν την μεγάλη αντίθεση των πολιτών, ακόμα και εκείνων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δείχνει να ακολουθεί την εντελώς ανάποδη πορεία από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Την ώρα που ο πρωθυπουργός αποφεύγει την Βόρεια Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να βρίσκεται κοντά στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκε δύο φορές στην Μακεδονία (Κιλκίς, Γρεβενά) ενώ την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για να έχει επαφές με παραγωγικού φορείς της πόλης ενόψει της δικής του παρουσίας στη ΔΕΘ σε δύο εβδομάδες. Είναι σαφές ότι το Σκοπιανό και ειδικά η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται στο επίκεντρο της «γαλάζιας» στρατηγικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίζει με κάθε αφορμή πως η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος την φέρουν στη Βουλή, όπως το ίδιο θα κάνει στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει προς επικύρωση και θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, τις οποίες θα έχει κερδίσει το κόμμα του.

Όσο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να «ξεχάσει» το ζήτημα της ονομασίας και των χειρισμών του, τόσο η ΝΔ θα προσπαθεί να το επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα για το όνομα στη γειτονική χώρα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 21/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα