Ο Μητσοτάκης βάζει ο ίδιος τον πήχη στη διακυβέρνησή του

Ο Μητσοτάκης βάζει ο ίδιος τον πήχη στη διακυβέρνησή του

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως... «το αποτέλεσμα μετράει» και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.

Όπως λοιπόν για κάθε πολιτικό πρόσωπο έτσι και για εκείνον θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να του καταλογίσει πολλά σε πολιτικό επίπεδο, όμως κανείς στο συγκεκριμένο δεν μπορεί να του προσάψει πλειοδοσία υποσχέσεων και πολλά παχιά λόγια. Άλλωστε στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο τα «θα» του ήταν ελάχιστα.

Σε αυτό το μοτίβο ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία καινοτομία, η οποία αποτελεί χωρίς αμφιβολία δίκοπο μαχαίρι για τον ίδιο. Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δημοσιοποίησε ανά τομέα όλα όσα προτίθεται να κάνει πράξη. Θα αναρωτηθεί κάποιος: Γιατί αποτελεί κακή εξέλιξη αυτό; 

Η πραγματικότητα είναι ότι προφανώς και η δημόσια δέσμευση για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών από την εκτελεστική εξουσία αποτελεί θετικό γεγονός,  όμως για την ίδια την κυβέρνηση η κίνηση αυτή κρύβει μία μεγάλη παγίδα. Στην περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα όσα έχει διακηρύξει ο κ. Μητσοτάκης δεν γίνουν πράξη, τότε η κριτική είναι εξαιρετικά εύκολη τόσο από την αντιπολίτευση όσο κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες. Με άλλα λόγια περίοδος χάριτος δεν υπάρχει, κάτι που άλλωστε γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός.

Άρα τελικά γιατί το έκανε αυτό ο πρωθυπουργός; Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος αντιλαμβάνεται τον τρόπο σκέψης του κ. Μητσοτάκη καταλαβαίνει ότι η άσκηση εφαρμοσμένης πολιτικής και μάλιστα με μετρήσιμα αποτελέσματα αποτελεί για εκείνον απλώς μία πραγματικότητα και έναν μονόδρομο. 

Ενδιαφέρον λοιπόν  έχει να δούμε μερικές από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα διακυβέρνηση, οι οποίες έχουν να κάνουν όχι μόνο με την τσέπη του πολίτη αλλά και με την σκληρή καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε.  

Στο υπουργείο Οικονομίας:

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

- Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

- Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 

- Ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ

- Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας

- Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας «Δέλτα» και της ομάδας «Δίας»

- Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς

- Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο

- Άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς

- Προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.

 Στο υπουργείο Παιδείας:  

- Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων 

- Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Ενίσχυση ειδικής αγωγής.

- Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.

- Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Στο υπουργείο Υγείας: 

- Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

- Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο

- Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.)

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης:
 

- Κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ'' και νέο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων.

- Τροποποιήσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συμπεριλαμβανομένων και των τρομοκρατών.

- Θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα στοιχήματα του κ. Μητσοτάκη, τα οποία επιθυμεί διακαώς να πετύχει. Σε αντίθεση περίπτωση γνωρίζει και ο ίδιος ότι η διακυβέρνησή του θα βρεθεί απέναντι με εκείνα που ο ίδιος πρέσβευε. 

Διαβάστε ακόμη:

- Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας Κυβέρνησης ανά υπουργείο