Ο Κυριάκος προειδοποιεί τον Αλέξη να μην γίνει... Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος προειδοποιεί τον Αλέξη να μην γίνει... Τσίπρας στη ΔΕΘ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και κάπως έτσι, μετά από ένα πολύ γεμάτο από ειδήσεις καλοκαίρι, φτάσαμε στις παραμονές των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μίας άκρως όχι μόνο σημειολογικής αλλά και ουσιαστικής ημέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκάστοτε πρωθυπουργός παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και προχωρά σε εξαγγελίες.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η ΔΕΘ ασφαλώς και δεν ξυπνά τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις. Το λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στοιχειώνει μέχρι και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου που έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να το διαγράψει από την μνήμη των πολιτών.

Σχεδόν τρία 24ωρα πριν από την άνοδο του κ.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και το Μέγαρο Μαξίμου έχει φροντίσει να καλλιεργήσει ήδη κλίμα πολλών και μεγάλων υποσχέσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπατά σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, που και αυτός όμως θα έχει στο τέρμα του τη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Λίγα λόγια και ελάχιστες, κοστολογημένες υποσχέσεις είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στον λόγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

O κ.Μητσοτάκης μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπάνω και επιλέγει να απευθυνθεί στον κ.Τσίπρα, μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, διατυπώνοντας ουσιαστικά μία προειδοποίηση, απόρροια της μεγάλης ανησυχίας για το μέλλον της χώρας.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο, καθώς πλησιάζουμε προς αυτή την εκλογική χρονιά να μπούμε σε έναν κύκλο παροχών. Μία ακατάσχετη παροχολογία σήμερα θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και για όλες τις επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ.Τσίπρα σε μία τέτοια τακτική» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ ενώπιον εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

Η παραπάνω φράση είναι ενδεικτική για το τι πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως μπορεί να συμβεί εάν ο πρωθυπουργός επιδοθεί σε μία ατελείωτη παροχολογία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως εκτιμά η Πειραιώς «αν ο κ.Τσίπρας υποσχεθεί πάλι λαγούς με πετραχήλια που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει, θα εγκληματίσει. Τα επιτόκια θα εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι διεθνείς εταίροι και οι αγορές θα αντιληφθούν ότι η χώρα δεν κατάλαβε τίποτα για τους λόγους που την οδήγησαν στην κρίση».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Νέα Δημοκρατία, που θεωρεί πως θα πρέπει να σταλεί παντού το μήνυμα πώς ό,τι λέγεται είναι κοστολογημένο και μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς να αθετούνται οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά και γιαυτό άλλωστε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό, πως η χώρα όχι μόνον δεν έχει ξεφύγει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο σημείο. Όπως επισημαίνουν συνομιλητές του κ.Μητσοτάκη μπορεί το τρίτο πρόγραμμα να ολοκληρώθηκε , αλλά η χώρα βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη διότι δεν έχει επί της ουσίας πρόσβαση τις αγορές.

«Tο αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της καταστροφικής πολιτικής του στις αρχές του 2015 ήταν τριετές και θα τελείωνε ούτως ή άλλως στις 20 Αυγούστου. Ποιος όμως ήταν ο σκοπός αυτού του προγράμματος; Να μπορέσει η χώρα να αποκαταστήσει πάλι την πρόσβασή της στις αγορές. Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Με 4,5% επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές » τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ .