Ο Κυριάκος βάζει τάξη στα οικονομικά της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος βάζει τάξη στα οικονομικά της Ν.Δ.

Στην πρόθεσή του να βάλει τάξη στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση, κατά την χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως όσα είπε έχουν ενδιαφέρον, όχι μόνο… μαθηματικό και λογιστικό, αλλά και πολιτικό καθώς, οι αλλαγές που δρομολογεί αποτυπώνουν τη νέα φιλοσοφία που αναμένεται να διαπνέει συνολικά την διαδικασία αναδιοργάνωσης της παράταξης και μετατροπής της σε ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος του είναι να συντηρείται το κόμμα «σχεδόν αποκλειστικά» από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Να μειωθεί δηλαδή η εξάρτηση από τα κρατικά κονδύλια -που είναι ούτως ή άλλως μειωμένα, όπως είπε- και αυτά να κατευθύνονται στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κόμματος.

Το πρώτο σημαντικό σημείο λοιπόν, σε όσα ανέφερε ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. για τα οικονομικά της παράταξης, είναι ότι αναγνωρίζει το χρέος και θέλει να το «νοικοκυρέψει».

Το δεύτερο σημαντικό σημείο αφορά την εκστρατεία που προανήγγειλε για την οικονομική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας.  Απευθυνόμενη πρωτίστως στα μέλη της, η παράταξη θα «ζητήσει λίγα από πολλούς», όπως είπε.

Γνωρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα, παρά μόνο αν δημιουργηθούν ταυτόχρονα και μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν διαφάνεια, ο κ. Μητσοτάκης δεν προανήγγειλε απλώς μια εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης. Προανήγγειλε διαφάνεια.

Ήδη λοιπόν, μέσα σε λίγα 24ωρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος του κόμματος καθιστά ξεκάθαρη την κατεύθυνση στην οποία σκοπεύει να κινηθεί. Με ορθολογικές κινήσεις, επιδιώκει να αναζωογονήσει οικονομικά το κόμμα αντλώντας από την εμπειρία που υπάρχει στο εξωτερικό.

Διότι σε άλλες χώρες του κόσμου, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Είναι σχεδόν αυτονόητη. Και οι μηχανισμοί διαφάνειας που συνοδεύουν αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών παρατάξεων λειτουργούν, και  λειτουργούν αποτελεσματικά επειδή αποτελούν κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας αυτών των χωρών. Στοιχεία της οποίας ξεκινά να μεταγγίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.