Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να καταστήσει τους πολιτικούς αρχηγούς κοινωνούς όλων των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες, ενώ ήδη η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Πρέσβυς, Ελένη Σουρανή έχει μεταφέρει στον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη την εικόνα τόσο από τις νέες τουρκικές προκλήσεις, όσο και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Διπλωματικές κινήσεις εξελίσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον πρωθυπουργό να ενεργοποιεί όλους τους διαύλους επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει θεσμικά και διεθνικά την νέα τουρκική απειλή.

Μιλώντας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε διεξοδικά για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτημα αποκρυστάλλωσης της στάσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο εξής έθεσε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».

«Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» αποφάνθηκε λίγη ώρα μετά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάνοντας ρητή αναφορά στο διεθνές δίκαιο, το οποίο επικαλείται σταθερά η ελληνική πλευρά.