Ο κορονοϊός θα αυξήσει το μένος κατά μεταναστών- Ευθύνη και της αντιπολίτευσης

Ο κορονοϊός θα αυξήσει το μένος κατά μεταναστών- Ευθύνη και της αντιπολίτευσης

Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τον κορονοϊό, όπως και όλος ο πλανήτης. Η πρόωρη καραντίνα μας γλύτωσε από πολλά αλλά όχι από όλα, καθώς ο ιός δείχνει να επιπολάζεται.   

Οι αντιδράσεις κατά των μέτρων ποικίλουν. Απολύτως κατανοητές οι αντιδράσεις κάποιων επαγγελματικών ομάδων, όπως π.χ. των εστιατόρων, που ζουν την αγωνία του αύριο, βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κινδυνεύουν και το δικό τους μέλλον τους σκοτεινό. Κατανοητές (περιπτωσιολογικά πάλι) και των καλλιτεχνών που θα μπορούσαν να κάνουν παραστάσεις, συναυλίες, κλπ, με κοινό που θα διατηρούσε αυστηρά κάποια αποστασιοποίηση. 

Δεν είναι καθόλου όμως κατανοητές οι διαμαρτυρίες των μαθητών που στη αρχή ήταν κατά της μάσκας, μετά θυμήθηκαν τα Rafale και τη στρατιωτική θητεία. Στην συνέχεια το δίκαιο μεν αλλά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, 15 μαθητές ανά τάξη. Κοροϊδευόμαστε ή μάλλον τους κοροϊδεύουν οι καθοδηγητές τους. Δεν μπορούσαν να βρεθούν διπλάσιες αίθουσες, λες και ψάχνουν να νοικιάσουν δυάρι, αλλά τους καθοδηγητές τους δεν τους νοιάζει. Σημασία έχει η τρώση της κυβέρνησης και ας διαπαιδαγωγούν τα παιδιά (τους) στον παραλογισμό, και ας εκθέτουν τα ηλικιωμένα μέλη των ίδιων των οικογενειών τους σε κίνδυνο. 

Από την άλλη  έχουν υπάρξει αβελτηρίες, όπως ας πούμε τα Μέσα Μεταφοράς. Η λύση που επιλέχθηκε αναγκαστικά, με τον πολλαπλασιασμό των λεωφορείων - αφού πρώτα κυκλοφόρησαν εικόνες συνωστισμού στις στάσεις και τα ΜΜΜ - θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί από την 1η Σεπτέμβρη. 

Όσο για τη βραδινή διασκέδαση των νέων είναι μια γελοιότητα που δύναται να οδηγήσει σε τραγωδία. Η Ελληνική κοινωνία παραμένει εμποτισμένη με την νοοτροπία  του ευδαιμονισμού των προμνημονιακών εποχών, αφού οι νοοτροπίες που έχουν γίνει στάση ζωής δεν αλλάζουν εύκολα. 

Συνέχεια ακούγεται η αντίρρηση «Μα νέοι είναι, δεν θα διασκεδάσουν;». Νέοι είναι θα διασκεδάσουν, αλλά θα μπορούσαν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στον συγχρωτισμό. Γιατί η αγελαία συμπεριφορά μετά τις 12, σε δύο τρεις, πέντε πλατείες στην Αθήνα είναι διασκέδαση που πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις αρχές και να μην πέσουν πρόστιμα; 

Και εδώ υπεισέρχεται και το ξεχασμένο θέμα των ευθυνών της οικογένειας. Η οικογένεια που απαρτίζεται και από μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (οι ίδιοι οι γονείς είναι μεγαλύτερης ηλικίας) γιατί επιτρέπει στο καμάρι της να βρίσκεται έξω μετά τις 12, αφού ξέρουν ότι θα βρεθεί στις πλατείες του συνωστισμού; Δεν είναι του… κατηχητικού η στήλη. Αναφερόμαστε σε αυτή την εποχή της πανδημίας. Οι ίδιοι οι γονείς δεν φοβούνται; Δεν κατανοούν ότι το καμάρι τους είναι υποψήφιος δολιοφθορεύς πρωτίστως της δικής τους υγείας; 

Οι μετανάστες 

Φυσικά αυτά είναι μόνο η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη, ακόμη πιο επικίνδυνη είναι οι μετανάστες, που αριθμούν ποσοστό άνω του ήμισυ της εισαγωγής στα νοσοκομεία.  Ο κορονοϊός (μαζί με τη φωτιά στη Μόρια) είναι μια από τις πρόωρες συνέπειες  της εδώ παράνομης, και εν πολλοίς αχαρτογράφητης εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. 

Να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν φταίνε οι μετανάστες. Φταίνε εκείνοι που τους άφησαν να έρθουν για να «λιάζονται» αφού «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». Τώρα γιατί έχει; Αλλά και τώρα που έχει με αποτέλεσμα να μειωθεί η ροή τους κατά 90%, οι διάφοροι Μουζάλες απειλούν τους λιμενικούς ότι θα τους τιμωρήσουν όταν ξανάρθουν, γιατί προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα.

 Οι μετανάστες δεν φταίνε γιατί δεν ξέρουν τη γλώσσα, έχουν και τις δικές τους πολιτισμικές και «ιατρικές» δοξασίες, δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Αλλά και να τον αντιλαμβάνονταν δεν μπορούν να προφυλαχτούν. Ζουν στοιβαγμένοι είτε σε δομές, είτε σε… Παπαδημούλεια διαμερίσματα, ανά δέκα και περισσότεροι. Άλλοι αχαρτογράφητοι, κρύβονται για να μην εντοπιστούν. Τι προφυλάξεις να πάρουν; 

Και όσοι τους καθοδηγούν, οι επαγγελματίες ευαίσθητοι, αδιαφορούν για την υγεία τους. Ενδιαφέρονται μόνο να τους χρησιμοποιούν ως εργαλείο αντίθεσης με το «ρατσιστικό» ελληνικό κράτος που δεν τους  δίνει αμέσως διαβατήριο. 
 

Όμως: Αν οι νέοι υπάρχει περίπτωση να συνετισθούν όταν οι ειδήσεις θα δείχνουν καταιγιστική άνοδο των θανάτων, οι μετανάστες πρέφα δεν θα πάρουν. Γι’ αυτό ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Και υπάρχει το εξής σοβαρό ενδεχόμενο που θα πρέπει η αξιωματική να συμβάλει - αν όντως ενδιαφέρεται - για να μην υπάρξει αύξηση μένους κατά μεταναστών στην Ελλάδα.

Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ οι γιατροί θα αναγκαστούν - όπως έγινε στην Ιταλία και αλλού - να επιλέξουν ποιον θα αφήσουν εκτός. Να αφήσουν τον 75ρη για να περιθάλψουν τον 25ρη. Γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου. Αν όμως ο 25ρης είναι μετανάστης, που δεν έχει πληρώσει μία στο σύστημα υγείας, και μείνει απέξω ο 75ρης, που μια ζωή πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές, είναι αναμενόμενο τι θα γίνει. Ο μέσος Ελληνας θα το εκλάβει -φυσιολογικά - ως αδικία και θα αντιδράσει στρεφόμενος κατά των μεταναστών.

Η αντιπολίτευση έχει τις διασυνδέσεις και μπορεί να συμβάλει στην προφύλαξη των μεταναστών.