Ο κορονοϊός… σύμμαχος του Τσίπρα

Ο κορονοϊός… σύμμαχος του Τσίπρα

Ένα απροσδόκητο σύμμαχο βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ το συνέδριο θα μετατρεπόταν σε ναρκοθετημένο πεδίο χαρακωμάτων και ανηλεή αιματηρό πόλεμο για την εσωκομματική επικράτηση των τάσεων, το ανέβαλε επ’ αόριστον λόγω του κορονοϊού. Αναγκαστική και λογική η απόφαση, δεν το συζητάμε, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες  ένας κλειστός χώρος  που θα φιλοξενούσε έως  και 5.000  άτομα θα ήταν η… χαρά του κορονοϊού.

Η απόφαση ωστόσο, που χθες στην  Πολιτική Γραμματεία την αποδέχτηκαν εκόντες άκοντες όλοι, και δη εκείνοι  που δικαίως θεωρούν ότι τα κρίσιμα συνέδρια δεν μπορούν παρά να γίνονται με ενσώματη παρουσία, αποφορτίζει την ένταση και ελπίζεται ότι θα  κατασιγάσει τις  εσωκομματικές μαχαιριές που λαμβάνουν χώραν δημοσίως, μέσω του διαδικτύου. 

Αυτό αποτέλεσε  ιδιαίτερο  κεφάλαιο  στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο ακόμη νυν Γραμματέας  Πάνος Σκουρλέτης, όπως  και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  και άλλοι,  θεωρούν ότι οι επιθέσεις οργανώνονται από εσωκομματικούς αντιπάλους και δυναμιτίζουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Νίκου Φίλη «Με αυτά που κάνουμε δεν αρέσουμε», θυμίζοντας μια φράση της Μελίνας μια άλλη εποχή «Πρόεδρε δεν αρέσουμε πλέον». 

Βέβαια ευκαιρίας δοθείσης, και ο Νίκος Παππάς  παραπονέθηκε ότι βρέθηκε και ο ίδιος στόχος επιθέσεων, και το απέδωσε  στην εσωκομματική αντιπαράθεση (από ό, τι όμως ξέρουμε ο Σάμπυ Μιωνής με τις γνωστές  κασέτες, δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να πούμε ότι ο κ. Παππάς έχει άλλου είδους «τραχανά απλωμένο» και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα του διαδικτύου είναι το μικρότερο κακό). 

Σε κάθε περίπτωση  στο προσεχές μέλλον θα δούμε μια σίγαση, καθώς  όλοι συμφώνησαν πως είναι καταστροφική για την εικόνα του κόμματος η δημόσια διαμάχη. Το ως πότε, είναι το ζητούμενο, γιατί η ακύρωση του συνεδρίου βοηθά τον Τσίπρα  να διαμορφώσει απερίσπαστος  τον ΣΥΡΙΖΑ  που θέλει,  χωρίς η εσωκομματική αντιπολίτευση  να μπορεί  να παρέμβει καθοριστικά. 

Με τη νέα αναγκαστική συνθήκη αναβολής του συνεδρίου, δεν χάνει μόνο  η αριστερή αντιπολίτευση έναντι του συστήματος Τσίπρα.  Χάνουν  και οι πασόκοι που προσέτρεξαν και έγιναν χάριν Τσίπρα εξ απονομής στελέχη. Ελλείψει συνεδρίου  δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν μαζικά υψηλές  θέσεις   στα όργανα του κόμματος όπως ήλπιζαν – και το ήλπιζαν γιατί εκτιμάται ότι τα περισσότερα  νέα μέλη που  ενεγράφησαν διαδικτυακά στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν Πασόκοι ψηφοφόροι  και προσέτρεξαν να οργανωθούν με παρότρυνση των νυν πασόκων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να κατισχύσουν στο συνέδριο. 

Ο Τζανακόπουλος που προτάθηκε για Γραμματέας έρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος, έχει υπάρξει Γραμματέας νεολαίας, θα διευθύνει το κόμμα  φυσικά  κατ΄ εντολήν Τσίπρα, αλλά  δεν θεωρείται ότι θα δώσει στους νεόφερτους Πασόκους περισσότερο χώρο από ό,τι στους παλιούς του συντρόφους. 

Ετερο σημείο που ο κορονοϊός γίνεται σύμμαχος στον Τσίπρα  είναι η περιρρέουσα κατάσταση που ευνοεί  επίθεση προς την κυβέρνηση. Είχε ήδη  φανεί από την πρώιμη περίοδο όταν άνοιξε η χώρα από τον κορονοϊό. Ο Τσίπρας πήγαινε στα νησιά και έλεγε στους κατοίκους ότι τον χειμώνα θα έχετε συσσίτια. Φυσικά δεν τα απέδιδε στη πανδημία που εξαφάνισε τον τουρισμό τους, αλλά σε  κυβερνητική ανικανότητα!

Χθες στην Π.Γ. περιέγραψε την γενικότερη ανασφάλεια που - ούτως ή άλλως - νιώθει  βιωματικά ο κάθε πολίτης «Με την  έξαρση της πανδημίας,   το άνοιγμα των σχολείων, τα οικονομικά αδιέξοδα  που διογκώνονται, την εκτίναξη  των χρεών, την αβεβαιότητα, την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη  ανησυχία ακόμη και για ένα πολεμικό επεισόδιο».      

Μόνο που αυτά για τον Τσίπρα  δεν είναι και τόσο εξωγενείς παράγοντες αφού όπως είπε: «Απέναντι η κυβέρνηση της ΝΔ  όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική  αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα.  Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα… οι επιλογές της κυβέρνησης  θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Οσο θα είναι επιλογές  της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού,    του εργασιακού μεσαίωνα».

Θα είναι το μοτίβο του χειμώνα  καθώς έξεστιν Τσίπρα να λαϊκίζειν. Εναπόκειται στους πολίτες  η αξιολόγησή του.

Τέλος  επιτέθηκε ως ανεμένετο και στα ΜΜΕ – αυτά είναι νυν και αεί μοτίβο: «Ως πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενου».

Προφανώς  εννοεί τα Μέσα που δεν μπόρεσε να καθυποτάξει ενώπιον μιας «γάτας των Ιμαλαΐων», των οδηγιών του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, του νόμου Παππά  που κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας, των βοσκότοπων  και των 20 εκατομμυρίων που δεν έδωσε ο Μαρινάκης να κάνει Συριζαίικο κανάλι ο Καλογρίτσας. 

Μάλλον αυτά τα Μέσα θα εννοεί…