Ο... κατεργάρης των Πρεσπών

Ο... κατεργάρης των Πρεσπών

Του Γιάννη Σιδέρη  

Θα αγαλλίασαν όσοι εκ των «δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά..»  ευελπιστούν στην σοσιαλδημοκρατική στροφή του Τσίπρα. Μόνο που παραβλέπουν ότι σοσιαλδημοκρατία και Κεντροαριστερά δεν είναι ένα πρόγραμμα θέσεων που επεξεργάζονται ή συρράφουν (με δάνεια στοιχεία από ομοειδή κόμματα  της Ευρώπης), αλλά τρόπος του φαίρεσθαι και ομιλείν. Και αυτό δεν σημαίνει υποταγή στον αστικό φορμαλισμό, αλλά είναι ένδειξη πολιτισμού.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας, δίκην μαχαλόμαγκα συνοικιακού καφενείου περασμένης εποχής, ειρωνεύεται τον νυν πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον δημοσίως… «μπαγάσα»! 

Αιτία μια παραπολιτικής υφής είδηση: Ο πρόεδρος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας Γ. Κωνσταντόπουλος φέρεται να δήλωσε στο Sputnik ότι τέθηκαν στον Πρωθυπουργό δυο προτάσεις, προκειμένου να κατοχυρωθεί το brand Μακεδονία στα προϊόντα Βορείου Ελλάδας.  Η μία λέξη στη θέση του «κ» θα είχε το  «c» και η άλλη το «k». Ο Μητσοτάκης, κατά τον κ Κωνσταντόπουλο, έψαξε στο  Google  και διαπίστωσε ότι με το «c» στο όνομα   Macedonia γίνεται  παραπομπή στο κράτος  των Σκοπίων, ενώ όταν εμπεριέχεται το «k» ήτοι Makedonia, τα αποτελέσματα της αναζήτησης αφορούν την Ελλάδα. 

Κατ΄ αρχάς αν ισχύει η είδηση, όντως ήταν έξυπνος τρόπος να μάθει η ηγεσία της χώρας ποια παράσταση έχει το διεθνές κοινό για το όνομα.  Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Τσίπρας ανέβασε στα social media ένα αδιανόητο κείμενο όπου αναφέρεται στο   «k» και «c» γράφοντας: Θα αφήσουμε το Macedonia  στους Βορειομακεδόνες και θα κρατήσουμε εμείς το Makedonia(…) Και αυτός ο Κυριάκος, τόσες φορές ήρθε στο Μαξίμου για το ονοματολογικό , κουβέντα δεν μου είπε. Όλα τα έξυπνα τα κρατάει για τον εαυτό του ο μπαγάσας…». 

Ωραίες οι αγενείς εξυπνάδες αλλά πολύ πρόωρα άρχισαν να ξεσκεπάζονται οι επιπτώσεις της ερασιτεχνικής Συμφωνίας.   

Ο Τσίπρας στην ανωτέρω ανάρτηση (που αποτελεί… απαύγασμα πολιτικού πολιτισμού, αδιανόητο για άνθρωπο που υπήρξε Πρωθυπουργός της χώρας), κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν απαίτησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων «με τη Βόρεια Μακεδονία παρά το  βέτο των Γάλλων, και συμπεραίνει  ότι «Δανία και Ολλανδία έχουν μεγαλύτερο  ρόλο από την Ελλάδα».           

Ουσιαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση για την δική του  συμφωνία - ο άνθρωπος που όπως αποκάλυψε το  Politico  υποσχέθηκε στον Γιούνκερ ότι θα «λύσει» το Σκοπιανό με αντίτιμο την βοήθεια των δανειστών. Τώρα ίσως άρχισε σταδιακά να κατανοεί το βάρος της Συμφωνίας που υπέγραψε, και δεν θα  απαγκιστρωθεί με εξυπνάδες επιθέσεων στον Μητσοτάκη. Ήδη στην ανάρτησή του ονομάζει τους πολίτες του κράτους των Σκοπίων ως «Βορειομακεδόνες». Δεν αντέχει προφανώς να τους αποκαλέσει έτσι όπως τους αναγνώρισε, ως «Μακεδόνες».

Το μέγιστο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το ίδιο το όνομα βρίσκεται στον αέρα. Στην… έξυπνη διαπραγμάτευση που έκαναν, όπου τα  έδωσαν όλα χωρίς να πάρουν τίποτα, το βέτο της Γαλλίας ανέδειξε απλώς το  πρόβλημα, κατά πόσο η σύνθεση ονομασία της χώρας θα έχει ισχύ  και στο εσωτερικό της, το περίφημο erga omnes (έναντι όλων).

Το νέο όνομα ας πούμε, όπως αυτοστιγμής με το γαλλικό βέτο, εντόπισε ο Βαγγέλης (μπράβο Φώφη) στα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων είναι παρακολούθημα της εξέλιξης  των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ. Ως εκ τούτου  θα καθυστερεί αντίστοιχα η εφαρμογή του στο εσωτερικό. Αυτό δεν το διέψευσε ο Νίκος Κοτζιάς στον Παύλο Τσίμα. Απλώς θεώρησε ως καλό  διπλωματικά να μην το δηλώνουμε!   

Επί πλέον οι δικοί μας διαπραγματεύτηκαν θεωρώντας ότι η Μέρκελ ως  παντοδύναμη θα έβαζε τα Σκόπια στην ΕΕ, ενώ απέναντί της η Ελλάδα θα είχε για πάντα τον μειλίχιο φίλο τους Ζάεφ. Τώρα  εφόσον βγει το VMRO,  εκφράζεται βάσιμος φόβος ότι η Συμφωνία θα  τεθεί υπό αμφισβήτηση.  Δύσκολο βέβαια όσον  αφορά το όνομα για το διεθνές περιβάλλον, καθώς τα Σκόπια ως τις εκλογές θα έχουν μπει στο ΝΑΤΟ  με αυτή την ονομασία (πολύ περισσότερο που η Συμφωνία είναι έγγραφο του ΟΗΕ). Σε αυτό ο Ν. Κοτζιάς έχει δίκιο, καθώς διεθνείς συμφωνίες δεν αλλάζουν μονομερώς. Αλλά αυτό αφορά μόνο την σύνθετη  ονομασία προς «τα έξω».  Η αποδοχή των υπολοίπων όρων  εξαρτάται από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων!

Οπότε ο Αλέξης είναι καιρός να κατανοήσει ότι έκανε ένα λάθος που θα του το καταλογίσει η ιστορία, και οι αγενείς εξυπνάδες στα social media, ως στάχτη στα μάτια, δεν θα τον διασώσουν. Γιατί αν ο ένας είναι ο μπαγάσας, ο ίδιος είναι κατεργάρης. Δυσκολεύεται ακόμη και στον λογαριασμό του στα social media να χρησιμοποιήσει τη λέξη Μακεδόνες, ενώ τους αναγνώρισε επισήμως!