M. Renzi προς J.C. Juncker: "Η Ιταλία αξίζει σεβασμό"

M. Renzi προς J.C. Juncker: "Η Ιταλία αξίζει σεβασμό"

Με συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Τg5, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi απάντησε και προσωπικά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.C. Juncker για την Ιταλία.

«Η Ιταλία αξίζει σεβασμό» δήλωσε ο Matteo Renzi, για τον οποίο η σύγκρουση με την Κομισιόν «δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας».

«Η εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες ελέγχανε την Ιταλία με τηλεχειριστήριο τελείωσε», πρόσθεσε ο Matteo Renzi, όπως επίσης «τελείωσε και η περίοδος κατά την οποία η Ιταλία παρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες με το καπέλο του επαίτη στο χέρι».

Ο Matteo Renzi αναγνώρισε ότι «την ευελιξία την εισήγαγαν οι Βρυξέλλες» αλλά «μόνο όταν η Ιταλία τη ζήτησε με πολύ επίμονο τρόπο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία να νοιάζεται λίγο περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά και λίγο λιγότερο για την λιτότητα και τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού».

Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Pier Carlo Padoan απάντησε σήμερα στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.C. Juncker τονίζοντας ότι "από την ιταλική κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάθεση προσβολής αλλά, αντιθέτως, εποικοδομητικη δαθεση", ενώ "σε ότι αφορά την ευελιξία είναι σαφές ότι εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά υπενθυμίζω - είπε ο Padoan - ότι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με την συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας".

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ιταλία στηρίζει πλήρως την δράση υποβοήθησης της Τουρκίας για την διαχείριση των μεταναστευτικών κυμάτων τονίζοντας επίσης ότι "η Ιταλία δεν μπλοκάρει τίποτα αλλά αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνισθεί είναι αν υπάρχει ακόμη περιθώριο από τον ευρωπαϊκό προυπολογισμο, ώστε τα τρία αυτά δισεκατομμυρια ευρώ να καλυφθούν πλήρως χωρίς να χρησιμοποιηθούν συνεισφορές των κρατών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Προειδοποίηση από τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη