Ο «περίεργος» Ιανουάριος και οι σκέψεις Μητσοτάκη για το «γαλάζιο» υπουργικό συμβούλιο

Ο «περίεργος» Ιανουάριος και οι σκέψεις Μητσοτάκη για το «γαλάζιο» υπουργικό συμβούλιο

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Προφανώς και ακόμα δεν έχουν γίνει εκλογές. Προφανώς και ακόμα δεν υπάρχει εκλογικό αποτέλεσμα. Ομως σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να είναι έτοιμος να κυβερνήσει, εφόσον βεβαίως το βράδυ των εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν, η ΝΔ κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την προκήρυξη των εκλογών και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν παγιωμένη τη διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  στο παρασκήνιο  καταγράφονται  διαβουλεύσεις τόσο για το ποιοι όσο κυρίως για το πώς ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να δώσει το δικό του στίγμα διακυβέρνησης, την επομένη κιόλας της εκλογικής αναμέτρησης. 

Αναπόφευκτα λοιπόν το ζήτημα της στελέχωσης της νέας κυβέρνησης είναι ένα υπαρκτό θέμα, παρότι ασφαλώς και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταλήξει στο βασικό πλαίσιο της δομής του γαλάζιου υπουργικού συμβουλίου. Το νομοσχέδιο για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τη δημόσια διοίκηση  θα είναι ένα από τα τρία πρώτα που θα ψηφιστούν μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Όπως μεταφέρουν ασφαλείς πληροφορίες στο liberal.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει συχνά σε συνομιλητές του: «Ενας καλός υπουργός δεν σημαίνει πως είναι καλός σε όλα τα υπουργεία». Μία φράση, η οποία αποτυπώνει την πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι βασικό κριτήριο για την υπουργησιμότητα ενός στελέχους θα είναι η άμεση συνάφεια που έχει με το χαρτοφυλάκιο που θα κληθεί να αναλάβει.

Ο κ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μοντέλα που χρησιμοποιούν κυβερνήσεις σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σε πρόσφατη μάλιστα τηλεοπτική του συνέντευξη  είχε αποκαλύψει  τα βασικά χαρακτηριστικά που θα θελήσει να προσδώσει στο  υπουργικό του  συμβούλιο:

-Θα είναι ολιγομελές
-Δε θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί. 
-Υπουργεία δε θα έχουν κανέναν ή μόλις έναν υφυπουργό
-Χαρτοφυλάκια θα συγχωνευθούν.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκπλήξεις σε επίπεδο προσώπων. “Προφανώς θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου.  Και με μικρότερους από εμένα, το έχω πει επανειλημμένως και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το περιμένουν οι συμπολίτες μας. Άρα πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα. Θα δείτε όμως και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον δεν είναι ταυτισμένα με τον επίσημο κομματικό χώρο. Προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους” είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δεν αποτελεί μυστικό πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει τις πρώτες του σκέψεις για τη τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων εντός του υπουργικού συμβουλίου, σκέψεις που φέρεται να έχει μοιραστεί με κάποιους από τους πολύ στενούς του συνεργάτες.

Μέχρι πάντως να έρθει η βραδιά των εκλογών στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με ενδιαφέρον της κυβερνητικές διαρροές περί επίσπευσης της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, ακόμα και εντός του Ιανουαρίου. Αν και ουδείς γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο των σκέψεων του πρωθυπουργού αυτό που φαίνεται είναι ότι ο κ. Τσίπρας δείχνε αποφασισμένος να κυρώσει την συμφωνία, προφανώς και ως απόρροια δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς το διεθνή παράγοντα. 

“Η Ν.Δ. έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας ούτε τώρα ως αντιπολίτευση ούτε αύριο ως κυβέρνηση. Ζητά ταυτόχρονα μία σαφή απάντηση από την Κυβέρνηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα τα οποία σχεδιάζει να κάνει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ν.Δ. ούτε θα συρθεί ούτε θα εγκλωβιστεί από πιθανά διαδικαστικά τερτίπια της Κυβέρνησης όσον αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών” ξεκαθαρίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας και το στίγμα των κινήσεων του προέδρου της ΝΔ.