Ο «χρησμός» Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο «χρησμός» Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Συνταγματική Αναθεώρηση, έδωσε ένα στίγμα σχετικά με τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εκλογή του οποίου θα γίνει εκτός απροόπτου τον Φεβρουάριο καθώς η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ότι πλέον ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να ψηφιστεί και με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με λιγότερους από 151 ψήφους, πράγμα που πάντως ισχύει και σήμερα, απλά πρέπει να έχουν μεσολαβήσει εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ουσιαστικά «προανήγγειλε» ότι η πρότασή του θα είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. «Κοιτάξτε. Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής», είπε αρχικά.

Μάλιστα, προσέθεσε ο νέος τρόπος εκλογής «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση». Με λίγα λόγια, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «κομματικού» υποψηφίου ή διαδικασία εκλογής προέδρου ΔΕΚΟ αποτελεί ένα πυροτέχνημα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από νωρίς να… αποδομήσει.