Ο Γολγοθάς Τσίπρα και οι 2+1 Κυριακές που «μυρίζουν» εκλογές

Ο Γολγοθάς Τσίπρα και οι 2+1 Κυριακές που «μυρίζουν» εκλογές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τα τελευταία 24ωρα θερινής ραστώνης περνάει η πολιτική σκηνή της χώρας και από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει το πολιτικό θερμόμετρο βαθμιαία να ανεβαίνει. Χωρίς αμφιβολία το καλοκαίρι που σιγά σιγά ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πλέον δύσκολο στη θητεία του Αλέξη Τσίπρα.

Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική σε συνδυασμό με τον πολύ έντονα αρνητικό αντίκτυπο της συμφωνίας των Πρεσπών από την άλλη, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, το οποίο θα την ακολουθεί όλους τους επόμενους μήνες μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Είναι προφανές πως ο κ.Τσίπρας αλλιώς τα είχε σκεφτεί και υπολογίσει στην έναρξη του καλοκαιριού και αλλιώς του ήρθαν τελικά τα γεγονότα. Τα όσα έγιναν στις 90 μέρες του θέρους ακύρωσαν επί της ουσίας τόσο την επικοινωνιακή διαχείριση της λεγόμενης «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια όσο και τις ανάσες που θα του έδινε ο πολυθρύλητος ανασχηματισμό, που αναμένεται μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Τα περιθώρια επιλογών είναι πλέον μικρά για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους που έχουν μπροστά τους να ανέβουν έναν «Γολγοθά», αρχής γενομένης από την επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ στις 8-9 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών θα αναγκαστεί να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που παμμακεδονικές οργανώσεις του ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ θα γίνει σχεδόν 20 μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια, το αποτέλεσμα του οποίου θα έχει παρενέργειες στην λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα είναι ένα από τα θέματα που θα «κοστίσουν» πολύ εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Εκείνο όμως που θα καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου είναι οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις.  Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να θίξει το θέμα αυτό στο διήμερο που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Στο θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί μέσα στον Οκτώβριο, όταν και θα υπάρχει καθαρή εικόνα.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο θα επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο οι εκλογές. Σύμφωνα λοιπόν με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών:

-Σενάριο πρώτο: Η Κυριακή 26 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιούνται οι ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές. Εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου την επιλέξει, αυτό θα σημαίνει πως ήδη θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς την αναβολή της μείωσης των συντάξεων για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με την επιλογή των τετραπλών εκλογών ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να μοιράσει την λαϊκή δυσαρέσκεια σε πολλές κάλπες , με στόχο την μείωση της διαφοράς από την ΝΔ. Παράλληλα θα προσπαθήσει να επιφέρει αναταραχή στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από την ταυτόχρονη προεκλογική εκστρατεία σε επίπεδο δημάρχων και περιφερειαρχών.

-Σενάριο δεύτερο: Η Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία μέρα με ιδιαίτερη συμβολική αξία για τον Αλέξη Τσίπρα, μια και τότε συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον ο κ. Τσίπρας την επιλέξει για να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία , τότε θα έχει το επιχείρημα πως θα είναι ο πρώτος μνημονιακός πρωθυπουργός που εξάντλησε την τετραετία.

Παράλληλα θα έχει υλοποιήσει στα τέλη του 2018 το χαρτί των παροχών και εφόσον θα έχει καταφέρει να μεταθέσει τις μειώσεις των συντάξεων, θα φροντίσει να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Στα δύο αυτά σενάρια υπάρχει και ένα τρίτο, που πλέον όμως δείχνει να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική. Πρόκειται για τη διεξαγωγή εκλογών την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει το «παράθυρο» αισιοδοξίας από την λεγόμενη «καθαρή» έξοδο αλλά και την προσμονή των πολιτών που θα καλλιεργούσε με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Όλα αυτά μπορεί να φάνταζαν ιδανικά μέχρι το τέλος Ιουλίου, όταν και η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, αφαιρώντας από τον κ.Τσίπρα το δικαίωμα να επενδύσει πολιτικά στο τέλος των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποια Κυριακή και αν είναι αυτή που θα διαλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, η πραγματικότητα είναι πως η χώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα εισέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Μία περίοδο που δε θα πρέπει να τραβήξει σε μάκρος, μια και η χώρα δεν αντέχει τέτοιου είδους «πολυτέλειες».