Ολ. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό

Ολ. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό

Αυτά που επεξεργάζεται στο προσφυγικό η κυβέρνηση είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση του μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για την παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό μέσο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί για να καλυφθούν περίπου 100.000 πρόσφυγες.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την επιχειρησιακή πορεία της νατοϊκής επιχείρησης, ενώ όσον αφορά το μέτωπο της εσωτερικής διαχείρισης έχει ήδη κινητοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, τις ένοπλες δυνάμεις, την εκκλησία και τους εθελοντές για τη σίτηση των προσφύγων.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι η διαδικασία αλλαγής του θα ξεκινήσει εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Για τη διαπραγμάτευση, ζήτησε από το ΔΝΤ να κάνει στροφή στο ρεαλισμό καθώς υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο ταμείο και στην ευρωπαϊκή πλευρά (δανειστές, θεσμούς και ελληνική κυβέρνηση).

Σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του συγκροτήματος Λαμπράκη, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν ξεκίνησε καμία αντιπαράθεση, υπήρξαν απλώς κάποια δημοσιεύματα και κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό στα θέματα διαφάνειας. Ωστόσο, τόνισε με νόημα ότι υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία επιτίθενται σε πρόσωπα με όρους που θα πρέπει να τους δει δικαιοσύνη. Υπάρχει ελευθερία του Τύπου αλλά κανείς δεν δικαιούται να θίγει υπολήψεις ανθώππων, σημείωσε. 

Τέλος υπογράμμισε για όσους φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, ότι η κυβέρνηση θα μείνει ανυποχώρητη στην εξουδετέρωση της διαπλοκής.

ΓΣ