Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους χαλάει τα παιχνίδια...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους χαλάει τα παιχνίδια...

Tου Τάσου Ευαγγελίου

Η «διαρροή» μέσω ΑΠΕ και μάλιστα αξημέρωτα χθες, είχε στόχο μοναδικό στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στη ΔΕΘ και σήμερα αναμένεται να δώσει το περίγραμμα του προγράμματος που θα εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης.

Οι αναφορές σε συμφωνία για την ακύρωση του νόμου που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις από την 1/1/2019 και αυτές που έκαναν λόγο για σχετική ενημέρωση κομμάτων της αντιπολίτευσης ήθελαν να εκθέσουν τον πρόεδρο της ΝΔ. Να δείξουν ότι ασκεί δριμεία κριτική ενώ «γνωρίζει» πως οι συντάξεις δεν θα κοπούν.

Άλλωστε η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου το επιβεβαίωσε αφού χωρίς να ενστερνιστεί το αφήγημα του δημοσιεύματος, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως βάλει κατά της κυβερνήσεως για το θέμα των συντάξεων ώστε να μην επιτευχθεί ο στόχος της ακύρωσης του νόμου. Παρότι βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει τροπολογία την οποία φυσικά η κυβέρνηση δεν προσυπέγραψε.

Το παιχνίδι είχε στηθεί. Ακόμη και αν η Κομισιόν αντιδρούσε η στόχευση αφορούσε στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Όμως το παιχνίδι χάλασε. Το χάλασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με δημοσιογράφους όταν ξεκάθαρα τόνισε πως όσα αναφέρει το ΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. «Δεν είναι αληθινό και το ξέρετε» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας αντιδράσεις.

Η προσπάθεια που έγινε να περάσει ως άτυπη η ενημέρωση δεν πέτυχε. Και η αποκάλυψη πως η δήλωση ήρθε από το στόμα του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου που είδε τα σχέδια αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αποδίδουν.

Έπεσαν πάνω στον κ. Τσακαλώτο ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που κρατά αποστάσεις από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών δεν γνώριζε τη διαρροή και το δημοσίευμα του ΑΠΕ καθώς και ότι ενημερώθηκε από το γραφείο του που δέχτηκε πιεστικά ερωτήματα από δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσγειώνει... ανώμαλα το Μαξίμου ούτε ότι κρατά αποστάσεις και λέει την αλήθεια όταν βλέπει τα πράγματα να ξεφεύγουν κυρίως σε ο,τι αφορά τις σχέσεις με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι η απουσία του από την φιέστα που είχε στηθεί στο Ζάππειο με τον Αλέξη Τσίπρα να φορά γραβάτα για να πείσει ότι η Ελλάδα πέτυχε την επίλυση του προβλήματος του χρέους, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις

Δεν πήγε. Δεν φόρεσε γραβάτα. Ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δικαιολόγησε την απουσία του λέγοντας πως ήταν κουρασμένος. Όμως η πραγματικότητα είναι πως δεν θεωρούσε επιτυχία αυτό που έγινε.

Είχε προηγηθεί και η συνέντευξή του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup  στις 26/4/2018 όπου όχι μόνο δεν πανηγύρισε τη ρύθμιση του χρέους αλλά εμφανίσθηκε σκεπτικός λέγοντας πως «ούτε κούρεμα χρέους κερδίσαμε, ούτε άμεση ελάφρυνση», προσπαθώντας ίσως να προσγειώσει τους συντρόφους του που ήδη σχεδίαζαν γιορτές και πανηγύρια.

ΥΓ. Οι τότε δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου είχαν γίνει η αφορμή για να δεχθεί σφοδρή επίθεση από δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι «πιο πολύ προσεγγίζει και την άλλη πλευρά και δεν εννοώ μόνο την ΝΔ αλλά και τον Γ. Στουρνάρα και σε όλους αυτούς που επιμένουν για σκληρή εποπτεία μετά τα μνημόνια. Λίγο ακόμη και θα έλεγε και για πιστοληπτική γραμμή» κατηγορώντας μάλιστα στον αέρα ευθέως τον υπουργό ότι «Ρίχνει νερό στο μύλο των άλλων που λένε».

Φωτογραφία: Intimenews