Ο Ευ. Τσακαλώτος αδειάζει το ΑΠΕ για τις συντάξεις - Όλος ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 17:24
-A +A
Ο Ευ. Τσακαλώτος αδειάζει το ΑΠΕ για τις συντάξεις - Όλος ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Του Τάσου Ευαγγελίου

Σε σαφές και ξεκάθαρο άδειασμα του ΑΠΕ και του δημοσιεύματος που έκανε λόγο για συμφωνία των θεσμών ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους τόνισε πως «δεν μπορεί να είναι αλήθεια».

Συγκεκριμένα, με αφορμή το δημοσίευμα του ΑΠΕ, το οποίο σημειωτέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απέφυγε να διαψεύσει επιτιθέμενος στη Ν.Δ. που αντέδρασε στις αναφορές πως έχουν ενημερωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί αυτό το πράγμα δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ταυτόχρονα, έριξε και τους τόνους σχετικά με τα όσα έχουν εξαγγελθεί σημειώνοντας πως αυτά θα αποφασιστούν στην πορεία, αν και δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση σχετικά με διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί ο διάλογος του υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους

Ευ. Τσακαλώτος: Ούτε συμφωνήσαμε ούτε διαφωνήσαμε ούτε εγκρίναμε στις συζητήσεις που έγιναν. Δεν ήταν αυτό το θέμα. Αυτό που έγινε είναι ότι συμφωνήσαμε, για διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το δημοσιονομικό κόστος. Υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση στο κόστος με μικρές διαφορές.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος;

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν ξέρω τον αριθμό. Εξαρτάται από πολλά... θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια. Το πρώτο πράγμα. Συμφωνήσαμε ως προς το κόστος των δημοσιονομικών, πόσο θα κόστιζαν αν τα κάναμε. Άρα έχουμε ένα μενού από μέτρα που ξέρουμε πόσο κοστίζουν αν τα κάναμε. Συμφωνήσαμε για τη διαδικασία πως θα συγκλίνουμε. Ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων συζητήσαμε για τον κατώτατο μισθό πως γίνεται και πως θα γίνει αυτό. Δεν έγινε τίποτα συνεχίζεται η συζήτηση. Δεν το κάνω γιατί είμαι κρυψίνους είναι ότι δεν έγινε τίποτα άλλο.

Δημοσιογράφος: Από τις συζητήσεις εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 1 Οκτωβρίου να μην συμπεριληφθεί το μέτρο των συντάξεων.

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν το ξέρω αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει αν θα γίνουν ή όχι και όχι το πότε.

Δημοσιογράφος: Αν άφησαν να εννοηθεί.

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν τους ενδιαφέρει αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος: Ως κυβέρνηση σας ενδιαφέρει;

Ευ. Τσακαλώτος: Ενδιαφέρει. Όλα τα πράγματα που είναι καλά καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά.

Δημοσιογράφος: Τις μετρήσατε τις εξαγγελίες, πόσο κοστίζουν;

Ευ. Τσακαλώτος: Ναι αλλά δεν ξέρουμε ποιες από αυτές θα εφαρμοστούν το 2019 το 2020 και το 2021. Και οι θεσμοί μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες μπορεί στο ρεπορτ που θα βγάλουν τον Νοέμβριο μπορούν να σου πουν κάνε κάποιο άλλο μέτρο. Δεν είναι δική τους απόφαση. Αυτό είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης που φτάνει στο 3,5% και εμείς θα προσπαθήσουμε να φτάσει. Αυτή είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Μπορεί να μας πουν «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πορεία σε κάποια σημεία σε άλλα όχι, πχ σε κάποια ιδιωτικοποίηση θα θέλαμε να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία». Μετά θα πουν αυτά είναι τα μέτρα για το 2019. θα έχουν θετική επίπτωση στην κοινωνική. Εμείς θα πούμε ότι νομίζουμε ότι θα είχε πιο θετική επίδραση στην ανάπτυξη το β ή το γ. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν θα επιβάλλουν τι θα μπει στο πακέτο. Το σύνολο ενδιαφέρει.

Δημοσιογράφος: Και για την κυβέρνηση ποια μέτρα θα εφαρμοστούν έχει αποφασιστεί. 

Ευ. Τσακαλώτος: Εμείς έχουμε τις προτεραιότητές μας. Είναι πιο πολύ πόσο κάτω μπορούμε να πάμε από το δημοσιονομικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση ακούμε. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και εμείς. Δηλαδή θα είναι ένα μέτρο ποιο αναπτυξιακό γιατί δεν σκεφτήκαμε μια άλλη παράμερο με θετική επίπτωση. 

Δημοσιογράφος: Βγήκε λίγο πριν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και είπε πολύ ξεκάθαρα. Μην ακούτε καμιά άλλη πηγή ακούστε μόνο τον Γιούνκερ που είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο να πάρουμε πίσω συμφωνηθέντα μέτρα.

Ευ. Τσακαλώτος: Αυτό είναι δική σου ερμηνεία. Δεν θα κάνω συζήτηση με εσάς τι είπε ο κ. Γιούνκερ.

Δημοσιογράφος: Το είπε και ο εκπρόσωπος. 

Ευ. Τσακαλώτος: Και ο Σεντένο το έχει πει αυτό και ο Μοσκοβισί το έχει πει. Τι θέλετε να βγάλετε από αυτό;

Δημοσιογράφος: Δεν θέλουμε να βγάλουμε τίποτα.

Ευ. Τσακαλώτος: Κάθε φορά που τους ρωτούν τι εννοούν διευκρινίζουν. 

Δημοσιογράφος: Το θέμα της άρσης των συντάξεων είναι στο τραπέζι.

Ευ. Τσακαλώτος: Σε αυτή τη συζήτηση που είναι εδώ δεν λαμβάνεται καμία απόφαση. Μας λένε την άποψή τους. Πόσο είναι το κόστος. Έχουμε συμφωνήσει πολλά και μέτρα τώρα και μέτρα για το 2020 και το 2021 και το 2022. Το τι θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο. 

Δημοσιογράφος: Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για το ΑΠΕ.

Ευ. Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί αυτό το πράγμα δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 25/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα