O «εφιάλτης» του εφησυχασμού καραδοκεί

O «εφιάλτης» του εφησυχασμού καραδοκεί

Και όμως ένα διαχρονικό μειονέκτημα του Έλληνα δείχνει δειλά να κάνει την εμφάνισή του, σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Πριν καλά καλά τα κρούσματα μειωθούν, μόνο με την εμφάνιση ορισμένων θετικών ενδείξεων κάποιοι άρχισαν να μιλούν για άρση των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία την 27η Απριλίου.

Είναι προφανές ότι η υπερβολική και ορισμένες φορές «επιδερμική» προσέγγιση που μας χαρακτηρίζει ως λαό έρχεται ξανά στο προσκήνιο και είναι έτοιμη  να καταστρέψει την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή  η παραπάνω εικόνα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το πρωθυπουργικό γραφείο και «οι πρόωροι πανηγυρισμοί» έχουν  ήδη μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανησυχεί για την όποια χαλάρωση και τον εφησυχασμό που  μπορεί να παρατηρηθεί ανάμεσα στους πολίτες , ανησυχία την οποία εκφράζει   κάθε φορά στις τηλεδιασκέψεις είτε με τους επιστήμονες είτε με κυβερνητικά στελέχη. 

«Το να θεωρήσουμε ότι νικήσαμε είναι λάθος μήνυμα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» επισημαίνει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, που παραπέμπει στα μηνύματα που έστειλε κατά τη διάρκεια της στην επίσημη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα το απόγευμα της Τρίτης. 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου διάχυτη είναι η αγωνία να μην περάσει η άποψη στην κοινωνία ότι όλα τελειώσαν και ότι στο τέλος Απριλίου  η Ελλάδα θα επιστρέψει  στην κανονικότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι  το γεγονός ότι σε τοποθέτηση του στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «...μακρόσυρτη απόσυρση των περιοριστικών μέτρων».

Την ίδια ώρα πάντως ο τρόπος που χειρίζεται την κρίση η χώρα μας δείχνει ότι οι δυσκολίες  που βιώνει ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορούν να οδηγήσουν σε δυναμική επανεκκίνηση αλλά και στην αξιοποίηση σημαντικών τομέων της καθημερινότητας. 

Μέσα σε μερικές ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να αναδιαμορφώσει τους σχεδιασμούς της και ταυτόχρονα να προβεί σε μια σειρά ενεργειών με σκοπό την ενδυνάμωση των εξ αποστάσεως λειτουργιών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες. 

Μεταξύ των άλλων η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας κλήθηκε :  

- Nα τρέξει ταχύτατα για την αναδόμηση του Συστήματος Υγείας, 

- με το κλείσιμο των σχολείων να προσφέρει στους μαθητές προγράμματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή, 

- να φροντίσει οι υπηρεσίες του Δημοσίου να ανταποκριθούν στο έπακρο εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, λήφθηκαν νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ενώ δόθηκαν οδηγίες για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών κατά την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν  ότι δίπλα στα σημαντικά προβλήματα που θα κληροδοτήσει η κρίση, θα αφήσει ως παρακαταθήκη και πολλά θετικά στοιχεία, όπως:

---Ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη διοίκηση

---Καλύτερο δημόσιο Σύστημα Υγείας

---Τηλεκπαίδευση

---Τηλεϊατρική

---Εθελοντισμός.

Όλα αυτά βεβαίως  μετά το τέλος της κρίσης, η απαγκίστρωση από την οποία θα πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και κυρίως όταν το σήμερα δώσουν οι ειδικοί.