Ο Βίτσας επιβεβαιώνει τον «Φιλελεύθερο» για την μη αποσυμφόρηση της Μόριας

Ο Βίτσας επιβεβαιώνει τον «Φιλελεύθερο» για την μη αποσυμφόρηση της Μόριας

Επιβεβαιώνοντας ότι έδωσε εντολή ακύρωσης για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επιβεβαιώνει παράλληλα και το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» που αποκαλύπτει το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην «εντολή» του υπουργού ναυάγησε προ ολίγων ημερών η προσπάθεια του διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να αποσυμφορηθούν η Μόρια και οι άλλες δομές μέσω τήρησης των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικά με τον αριθμό και τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δ. Βίτσας χαρακτηρίζει «ατυχή» την εντολή του διευθυντή «να «αποσυμφορήσουν» τα ΚΥΤ (και όχι τα νησιά), διατηρώντας εντός του ΚΥΤ τον αριθμό πολιτών τρίτων χωρών που προβλέπει η δυναμικότητά τους», αναφέροντας πως «την εντολή αυτή ακύρωσα αμέσως για λόγους που κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται».

Και δικαιολογεί την απόφασή του τονίζοντας πως «η υλοποίηση αυτής της εντολής θα άφηνε πλέον των 10.000 ανθρώπων στη μοίρα τους, μακριά από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακόμη χειρότερα θα τους διέχεε στις γύρω πόλεις και χωριά (εν προκειμένω για τη Μόρια, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης, στη Μόρια, στα Πάμφυλα κλπ)».

Ο υπουργός, εντασσόμενος και αυτός στη γραμμή Πάνου Καμμένου και Μαξίμου κάνει λόγο για «λάσπη» χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Στην «εντολή» του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα ναυάγησε προ ολίγων ημερών η προσπάθεια του διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να αποσυμφορηθούν η Μόρια και οι άλλες δομές μέσω της τήρησης των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικά με τον αριθμό και τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αποκαλύπτει ο «Φ» στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, με έγγραφό του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ανδρέας Ηλιόπουλος, εντέλλεται τους εμπλεκόμενους να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αποσυμφόρησης στις δομές που έχει καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός δυναμικότητας και να απαγορευθεί η είσοδος σε αυτές προσώπων για τα οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης. Με δικό του έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 4645, o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ζητούσε να μη ληφθεί υπόψη το έγγραφο του διευθυντή της ΥΠΥΤ, με το αιτιολογικό «δεν έχει την έγκρισή μου», παγώνοντας έτσι την όποια σχετική διαδικασία αποσυμφόρησης.

Επισφαλές και προβληματικό

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης χαρακτήριζε στο επίμαχο έγγραφό του ως επισφαλές και προβληματικό το γεγονός ότι στις δομές υπάρχει ζήτημα «υπερπληθυσμού», υπενθυμίζοντας ότι αυτό αντιτίθεται σε όλες τις νομικές και συνταγματικές προβλέψεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την αρχή του απαραβίαστου της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο ίδιο έγγραφο υπενθύμιζε ότι η δυναμικότητα στο ΚΥΤ της Λέσβου, δηλαδή το Κέντρο της Μόριας, είναι 3.100 άτομα, της Χίου 1.014, της Σάμου 648, της Κω 812, της Λέρου 860 άτομα, του Έβρου 240, στο Σχιστό 970, στη Δομή Διαβατών 936, στη Δομή του Ελαιώνα 2.200, στο Αττικό Άλσος 100, στο ΠΙΚΠΑ Λέρου 120. Και με αυτά τα δεδομένα και «εν όψει έλευσης του χειμώνα» έδινε εντολή στους αποδέκτες του εγγράφου να προβούν «σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς συμμόρφωση στα διαλαμβανόμενα στο παρόν».

«Τήρηση της νομοθεσίας»

Συγκεκριμένα γράφει «εντέλλεσθε να απαγορεύσετε / αποτρέψετε την είσοδο και προσωρινή διαμονή πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης) εντός των περιφερειακών υπηρεσιών της ΥΠΥΤ... εφόσον έχει καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός δυναμικότητας αυτών και β'' να εκκινήσετε άμεσα τις διαδικασίες αποσυμφόρησης σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους για την παροχή στέγασης Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες). Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο Ανδρέας Ηλιόπουλος (στρατηγός εν αποστρατεία που είχε τοποθετηθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο πόστο του με απόφαση του πρώην υπουργού Γιάννη Μουζάλα) αισθάνεται την ανάγκη να τιτλοφορήσει το έγγραφο «ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας» και να υπενθυμίσει ότι «η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση των Περιφερειακών Υπηρεσιών και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την τήρηση της νομοθεσίας στους τομείς ευθύνης της ΥΠΥΤ».

Την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που ο Ανδρέας Ηλιόπουλος έδινε εντολή για την αποσυμφόρηση της Μόριας και των άλλων δομών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου στο ΚΥΤ της Μόριας, αντί των προβλεπόμενων 3.100 ατόμων συνωστίζονταν 8.464 άτομα. Αντίστοιχα, στη Σάμο βρίσκονταν σε χώρο για 648 άτομα 3.953, στην Κω 1.266 σε δομή για 816 άτομα.

Φωτογραφία: AP