Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκλογές - Στις 18:30 o Τσίπρας στο Προεδρικό

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκλογές - Στις 18:30 o Τσίπρας στο Προεδρικό

Με την επίκληση εθνικού λόγου ώστε να μην απαιτηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και ο ορισμός υπηρεσιακής ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις 18:30 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου παρότι ο ίδιος είχε δημοσίως δηλώσει ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών και η συντριπτική ήττα ήταν η αιτία της απόφασής του. Με την ανάρτηση του Προεδρικού Διατάγματος κηρύσσεται και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον διαλύεται αφού η Bουλή κλείνει, να βρίσκεται σε αναβρασμό, και τον πανικό να κυριαρχεί σε όλες τις πράξεις της απερχόμενης κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας διατηρεί τη θέση του Πρωθυπουργού μέχρι την επομένη των εκλογών προκειμένου να εκμεταλλευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή την όποια δυνατότητα προσφέρει η θέση.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη του κόμματος αδυνατούν να έχουν συγκεκριμένη εικόνα για τα επόμενα βήματα ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουν μια προσπάθεια τοποθέτησης προσώπων σε διάφορες περιφέρειες για να εκλεγούν με τη στήριξη μηχανισμών του Μαξίμου, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις.

Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ οι υποψήφιοι, οι νυν βουλευτές αυτοδίκαια θα είναι εκ νέου στις λίστες, επιχειρούν με κάθε τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε σημείο να παραβλέπουν και οδηγίες όπως αυτή του εμπάργκο στο Σκάι.

Μάλιστα για το θέμα αυτό υπήρξε ακόμη και παρέμβαση του Τσίπρα ο οποίος απείλησε με διαγραφή όποιον υποψήφιο εμφανιστεί εκ νέου στον συγκεκριμένο σταθμό (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό)

Σε κάθε περίπτωση και υπό το βάρος της ήττας και της αδυναμίας κατάρτισης προεκλογικού αφηγήματος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στις 20:00 απόψε στο Μέγαρο Μουσικής για να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει το προεκλογικό (κυβερνητικό κατά την Κουμουνδούρου) πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα κινείται στην προεκλογική γραμμή των ευρωεκλογών με παροχές και υποσχέσεις για διάφορες κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης αυτή τη φορά και της μεσαίας τάξης.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελίες περί δημιουργίας 500.000 θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της φορολογίας.

Οι εξαγγελίες θα έχουν στόχο τη μείωση έστω της διαφοράς στις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γνώμονας του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μη καταστεί εφικτή η ύπαρξη αυτοδυναμίας σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές αυτή τη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής που σε κάθε περίπτωση εγγυάται την ακυβερνησία.

Για το λόγο αυτό άλλωστε πιέζει και το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

Στις 28 ημέρες που απομένουν, με βάση και τα πρώτα δείγματα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί κινδυνολογικά επιχειρώντας τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων για τα «δεινά» που θα συμβούν στη χώρα αν εκλεγεί κυβέρνηση της Ν.Δ.. Και αυτά παρά το γεγονός πως η πρακτική αυτή δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα την περίοδο πριν της ευρωεκλογές.