Ο χρησμός Μητσοτάκη για την πολιτική «κατάληξη» Τσίπρα

Ο χρησμός Μητσοτάκη για την πολιτική «κατάληξη» Τσίπρα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική υπάρχουν φορές που μπορεί κάποιος να λέει λίγα και να εννοεί πολλά ή και το αντίθετο. Η ελληνική γλώσσα άλλωστε είναι τόσο πλούσια που σου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείς με διάφορους τρόπους. Η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε κρυμμένη μία είδηση, την οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε κάπου ανάμεσα στις απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ στην διάρκειας μιάμισης ώρας συνέντευξη.

Ενδιαφέρον λοιπόν έχει να δούμε πώς απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με το γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή απευθύνθηκε ιδιαίτερα και με μάλλον θετικά σχόλια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο , λέγοντας μάλιστα ότι μαζί του μπορεί να κάνει διάλογο.

«Την επόμενη μέρα κυβέρνηση πιστεύω ότι θα έχουμε σίγουρα. Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, και τα δικά του εσωτερικά ζητήματα τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα ανακύψουν ύστερα από μια βαριά εκλογική ήττα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ στη διακαναλική του συνέντευξη.

Τι μπορούμε να βγάλουμε ως συμπέρασμα από αυτή την αποστροφή του λόγου του κ.Μητσοτάκη;

- Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί δεινή εκλογική ήττα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που όπως τουλάχιστον εκτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο.

- Δεύτερον, ότι όπως έχει συμβεί με όλους τους αρχηγούς κομμάτων εξουσίας που έδωσαν εκλογική μάχη και την έχασαν , ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μία σειρά εσωκομματικών προβλημάτων που ενδεχομένως να έχουν απρόβλεπτη εξέλιξη είτε για εκείνον είτε για το κόμμα του.

Με άλλα λόγια δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί απέναντι σε αμφισβήτηση μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Είναι προφανές ότι στο μυαλό του προέδρου της ΝΔ ο κ.Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν. «Τον έχει προσπεράσει», όπως είπε χαρακτηριστικά το liberal.gr συνομιλητή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έκανε αρκετές αναφορές εκ νεόυ στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο:
«...Μας προέκυψε το πακέτο μέτρων την προηγούμενη Τρίτη, είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Πού είναι ο κ. Χουλιαράκης, γιατί έχει εξαφανιστεί; Γιατί προφανώς διαφωνεί. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα του διαφωνεί και ο κύριος Τσακαλώτος με αυτές τις επιλογές που του επιβλήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον πανικόβλητο κύριο Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας τον κ.Τσακαλώτο να απαντήσει μέσω τουίτερ.

«Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για τα καλά του λόγια. Όπως είχε πει τον 19ο αιώνα ο Αυστριακός πρωθυπουργός, πρίγκιπας του Schwarzenberg, θα τον καταπλήξω με το μέγεθος της αχαριστίας μου» ανέφερε ο υπουργός των Οικονομικών.

Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή η αναφορά του κ.Μητσοτάκη για την πολιτική «κατάληξη» του πρωθυπουργού μόνο τυχαία δεν ήταν. Ήταν ουσιαστικά η αρχή μίας συνολικότερης τακτικής, η οποία θα εκφραστεί στην προεκλογική περίοδο με επίκεντρο τον προγραμματικό λόγο της ΝΔ.

Όπως μαθαίνει το liberal.gr το «λιγότερος Τσίπρας-περισσότερος θετικός λόγος» θα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα , χωρίς όμως να προσπερνά κάποιος τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι «οι προκλήσεις θα απαντώνται»....

Φωτογραφία intime news