Ο Χουλιαράκης αδειάζει Κουτεντάκη για Προϋπολογισμό: Κάνει λάθος, ένα είναι το σενάριο

Ο Χουλιαράκης αδειάζει Κουτεντάκη για Προϋπολογισμό: Κάνει λάθος, ένα είναι το σενάριο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκου Κουτεντάκη προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση των δύο σεναρίων, δηλαδή αυτό με την περικοπή των συντάξεων και αυτό δίχως. Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στη αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (που συζητείται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού) την έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού, στο οποίο γίνεται λόγος για δυο σενάρια.

«Προϋπολογισμός καινοτομίας ο φετινός. Παρουσιάζει δυο σενάρια στη συσκευασία ενός. Έχει απ'' όλα ο μπαχτσές. Κι επειδή μας είπε ο Υπουργός να μη μιλάμε για δυο σενάρια, σας παρουσιάζω ότι ο πρώην γραμματέας σας και νυν επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή μιλάει για δυο σενάρια», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας για να σχολιάσει ο κ. Χουλιάρακης πως ο κ. Κουτεντάκης κάνει λάθος!

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά προσχέδια. «Είναι ένα και το αυτό. Πρόκειται για το ίδιο με την ίδια δομή και τα ίδια μεγέθη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι η μορφή αυτή έχει δύο πυλώνες: ο πρώτος πίνακας αποτελεί το σενάριο βάσης που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν αν δεν υπήρχε καμία νομοθετική παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι τα βασικά συμπεράσματα του προσχεδίου είναι:

1ο. Η χώρα βγήκε τυπικά από το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, στο οποίο την οδήγησαν η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός του 1ου εξαμήνου του 2015, αλλά δεν έχει βγει ουσιαστικά από το μνημόνιο. Η Κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με τις Κυβερνήσεις άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, τελεί υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

2ο. Το πρόγραμμα απέτυχε, διότι δεν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος του, που είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Δυστυχώς σήμερα η Ελλάδα, για μια σειρά από ενδογενείς και εξωγενείς λόγους, με κύρια ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και μερίδιο ευθύνης των δανειστών, βρίσκεται εκτός αγορών.

3ο. Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών, στις κατασχέσεις και στην εσωτερική στάση πληρωμών, και έχει οδηγήσει στην αποτυχία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων και στη διόγκωση των οφειλών των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Η Κυβέρνηση των λαϊκιστικών, πελατειακών και παρασιτικών πρακτικών «σέρνει» την οικονομία σε συνθήκες παράλυσης και στασιμότητας.

«Συμπερασματικά, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης. Σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της Ελληνικής οικονομικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζει η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», τόνισε ο ίδιος.