Ο Χαρίτσης υπόσχεται επιπλέον 30.000 voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά δεν υπάρχουν θέσεις

Ο Χαρίτσης υπόσχεται επιπλέον 30.000 voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά δεν υπάρχουν θέσεις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Υποσχέσεις δίχως ιδιαίτερο νόημα έδωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την κάλυψη των κενών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ειδικότερα, προανήγγειλε ότι με τη 2η κατανομή έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα voucher που θα χορηγηθούν θα ανέλθουν συνολικά στα 125.000 - 126.000, την ώρα που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περίπου από 94.000.

«Φέτος μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το ποσό θα ανέλθει στα 167 εκατ. ευρώ με τη 2η κατανομή, ενώ η συνολική χρηματοδότηση προγράμματος και με ευρωπαϊκούς πόρους από 173 εκατ. ευρώ το 2014, θα φτάσει 235 εκατ. ευρώ φέτος», είπε περιχαρής ο υπουργός Εσωτερικών, για να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Κι αυτό διότι όπως εξήγησε ο κ. Συντυχάκης ακόμα και να πάρει κάποιος voucher δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει θέση σε κάποιο σταθμό, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές. «Κρύβετε επιμελώς ότι το voucher δεν σημαίνει ότι θα βρουν και θέση σε σταθμό», εξήγησε ο κ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν 35.000 με 40.000 παιδιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πολλοί γονείς γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να βρουν θέση για τα παιδιά τους, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταθέσουν σχετική αίτηση.

Για του λόγου του αληθές ο κ. Συντυχάκης επικαλέστηκε τον απόλυτο αριθμό των γεννήσεων στο νομό Ηράκλειο, τον οποίο αντιπαρέθεσε με τον αριθμό των αιτήσεων. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό, καθώς περίπου το 65% δεν κατέθεσε καν τη σχετική αίτηση!