Χ. Θεοχάρης: Παρερμηνεύθηκε η συνέντευξή μου

Χ. Θεοχάρης: Παρερμηνεύθηκε η συνέντευξή μου

Με ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης διαψεύδει την ερμηνεία που δόθηκε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι θέτει θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι.«Ας διαβάσουν, αναφέρει, καλά την συνέντευξη. Ζητάω από τον Σταύρο να πάρει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του ριζοσπαστικού κέντρου».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από τη βόρεια Ελλάδα όπου βρίσκεται δήλωσε σχετικά με την συνέντευξη: "Ο Χάρης όπως μπορώ να ξέρω καλύτερα από εσάς είναι στο Ποτάμι, και στη γραμμή που έχει χαράξει το Ποτάμι. Που λέει ότι: Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος –άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει- και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Αυτό λέει το Ποτάμι, αυτό φαντάζομαι λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ο κ. Θεοχάρης".

«Ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό Κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμα και το ίδιο του το είναι, χάριν της ιδέας αυτής», λέει ο κ. Θεοχάρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το Ποτάμι δεν αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν θα έχει νέα ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Αυτό που πλέον χρειάζεται η χώρα είναι «μια νέα κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη, που θα καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης», προσθέτει ο βουλευτής και επιφυλάσσεται ως προς τον ρόλο που βλέπει τον εαυτό του σε μια τέτοια προοπτική.

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με όσους διαπιστώνουν ότι η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη φέρνει ιδεολογικά το Ποτάμι πιο κοντά στη Ν.Δ., ο κ. Θεοχάρης απαντά «είναι προφανές αυτό». Όπως λέει, «ο νέος αρχηγός της ΝΔ έχει ένα πιο κεντρώο προφίλ, φύσει θελκτικότερο στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να αποδείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί με το κόμμα του και με τις ακραίες φωνές του».

«Σας θυμίζω ενδεικτικά», προσθέτει, «ότι το σύμφωνο συμβίωσης το υπερψήφισαν μόλις 19 από τους 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, αν αποφασίσει να μετακινηθεί στον χώρο του κέντρου, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δυσαρεστήσει ένα τμήμα του κόμματός του. Είναι έτοιμος για αυτό; Και αν το πράξει, είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία; Μένει να το δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Νομίζω πως ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής αναδιαμόρφωσης όλου του πολιτικού σκηνικού», λέει ο κ. Θεοχάρης ερωτηθείς για την εκτίμησή του για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. «Εκτιμώ ότι τα κόμματα, όπως τα ξέραμε, τελειώνουν. Και η επακόλουθη περίοδος σύνθεσης είναι ante portas. Αυτό σημαίνει πως με το πέρας της διαδικασίας, το πολιτικό σύστημα –και εξαιρώ τα άκρα που θα συνεχίσουν να υφίστανται- πιστεύω ότι θα έχει το πολύ 2 με 3 κόμματα εντός Βουλής».

«Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άλωσης του χώρου του Ποταμιού, κυρίως από τη Ν.Δ. και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, το Ποτάμι πρέπει να αναδιαμορφώσει τον μεσαίο χώρο και μάλιστα αμέσως».

«Το πώς θα γίνει αυτό, είναι θέμα του επικεφαλής του κόμματος», λέει. «Εκτιμώ ότι ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό Κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμα και το ίδιο του το είναι, χάριν της ιδέας αυτής», προσθέτει.

Σε ερώτηση για τον αν υπονοεί την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη ή την αυτοδιάλυση του Ποταμιού, ο κ. Θεοχάρης απαντά:

«Το ζήτημα της διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο. Αυτό που λέω είναι απλό: το Ποτάμι ως έχει σήμερα δε μπορεί αν ελπίζει στην ανάκαμψή του, αν δε λάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου που εκπροσωπεί, προκειμένου μία νέα κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη να καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό, λέει, μεταξύ άλλων: «Γελάω όταν ακούω τα περί στροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς την εννοούν, όσοι την υποστηρίζουν; Με την κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος να βασιλεύουν; Με τις καρατομήσεις διακεκριμένων ανθρώπων, για να αποκατασταθούν στελέχη του κομματικού σωλήνα; Με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, διώχνοντας τους υπάρχοντες;».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η θέση του, στο ενδεχόμενο να κάνει ο κ. Μητσοτάκης μια συνολική πρόταση στο Ποτάμι ή και σε μεμονωμένα στελέχη του, ο κ. Θεοχάρης χαρακτηρίζει πρόωρη μια τέτοια ερώτηση. «Έχω την άποψη πως ένα ορθολογικό κόμμα του Κέντρου πλάι σε ένα ορθολογικό κόμμα της κεντροδεξιάς έχει πολλά να προσφέρει στη χώρα».

Όπως εξηγεί, «το οικονομικό αδιέξοδο είναι απλά το σύμπτωμα των βαθύτερων θεσμικών προβλημάτων της χώρας. Εκτιμώ λοιπόν ότι χρειάζεται ένας κεντρώος καταλύτης που θα επιβάλει όσα δεν πιστεύω ότι θα κατορθώσει μόνη της η σημερινή Ν.Δ. Δηλαδή τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για την πλήρη αποσύνδεση των κομμάτων από το κράτος, την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την επιβολή της αξιοκρατίας παντού. Με απλά λόγια, τη μετατροπή της χώρας μας σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».