Ο αυστριακός πρόεδρος καλεί τον αρχηγό της ακροδεξιάς να σταματήσει τις "παρεκτροπές"

Ο αυστριακός πρόεδρος καλεί τον αρχηγό της ακροδεξιάς να σταματήσει τις "παρεκτροπές"

Να σταματήσει «αμέσως και εγκαίρως» τις καταγγελόμενες από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο ως «πρωτοφανείς παρεκτροπές» του, ζήτησε από τον αρχηγό της αυστριακής Ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, με μία ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωσή του.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης που σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πλέον ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30%- σε ομιλία του το Σάββατο σε συγκέντρωση οπαδών του, είχε χαρακτηρίσει τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ως «δημόσιο εχθρό», ως «εχθρό των πολιτών» και ως «εχθρό της Αυστρίας».

Ο πρόεδρος απορρίπτει μία φρασεολογία, η οποία «δεν έχει απολύτως καμία θέση σε μία ειρηνική και δημοκρατική χώρα» και η οποία «δηλητηριάζει με απαράδεκτο τρόπο» την προεκλογική εκστρατεία για το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου (σ.σ.: για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο), τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Χάιντς Φίσερ.

Ως «απαράδεκτη παρεκτροπή» καταδίκασε τις εκφράσεις του αρχηγού των Ελευθέρων, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- Γκέρχαρντ Σμιντ, επισημαίνοντας πως ο όρος «δημόσιος εχθρός» χρησιμοποιείται από δικτατορίες εναντίον αντιφρονούντων, κάτι που ταιριάζει στην αυταρχική ιδεολογία του Στράχε.

Στις τοποθετήσεις του στην κομματική σύναξη το Σάββατο στην πόλη Βελς της Άνω Αυστρίας, ο αρχηγός των Ελευθέρων είχε επιτεθεί με δριμύτητα εναντίον της αυστριακής κυβέρνησης, της οποίας ζήτησε την άμεση παραίτηση, κατηγορώντας την για αποτυχία και προειδοποιώντας για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των προσφύγων και του κινδύνου της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στράχε, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν προστάτευσε τα σύνορα, αλλά μάλιστα αποδείχθηκε ως «κρατική οργάνωση παράνομων διακινητών» και ότι «ο Φάιμαν, όπως συμπεριφέρεται, είναι στην πραγματικότητα ένας δημόσιος εχθρός, ένας εχθρός των πολιτών, ένας εχθρός της Αυστρίας».

Τις προειδοποιήσεις του για «κίνδυνο τρομοκρατίας» ο αρχηγός των Ελευθέρων επιδίωξε να στηρίξει παραπέμποντας σε «πληροφορίες» που, όπως ισχυριζόταν, περιήλθαν σε γνώση του από τις Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες δύο από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι φέρονταν να είχαν διαμείνει νωρίτερα στη Βιέννη και πως υλικό για εκρηκτικά είχε αγοραστεί σε βιεννέζικο φαρμακείο, ισχυρισμοί που όμως διαψεύστηκαν σήμερα κατηγορηματικά από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο αρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς είχε ζητήσει το «σφράγισμα» των συνόρων κατά το πρότυπο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, τονίζοντας πως απαιτείται «ένα φρούριο Ευρώπη», καθώς, κατά τη γνώμη του Χ.-Κ. Στράχε, αυτή «η σύγχρονη μετακίνηση πληθυσμών» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «εχθρική κατάληψη χώρας».

«Η μετακίνηση μαζών και ο ισλαμισμός» για τους οποίους, όπως είπε, ο ίδιος προειδοποιεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, όπως επίσης η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη, δείχνουν πως η Ευρώπη και η δημοκρατία βρίσκονται σήμερα άμεσα σε μεγάλο κίνδυνο, διατεινόταν στην ομιλία του ο Χ.-Κ. Στράχε, ο οποίος θεωρείται ως σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ακροδεξιού ηγέτη στην Αυστρία, Γεργκ Χάιντερ.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο.

Η τελευταία δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο, που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Έστεραϊχ», φέρει τους Ελεύθερους να βρίσκονται, στην πρώτη θέση με ποσοστό 34% και σε μεγάλη απόσταση μπροστά από τα νυν κυβερνώντα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, που εμφανίζονται έκαστο με ποσοστό 22%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ