Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του SPD για τον λαϊκισμό!

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του SPD για τον λαϊκισμό!

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο πλέον λαϊκιστής πολιτικός στην Ευρώπη. Ο άνθρωπο που έκανε διεθνή τη λέξη kolotoumpa στην προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία, στην οποία αναρριχήθηκε τάζοντας τα πάντα στους πάντες, μιλά στο συνέδριο των Γερμανών σοσιαλιστών για τον λαϊκισμό! Προφανώς το SPD έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που όλοι φαντάζονται. Το ίδιο και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές…

Στο συνέδριο των Γερμανών σοσιαλιστών του SPD, αναζητώντας πολιτική ευρωπαϊκή στέγη ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγγείλει τον… λαϊκισμό και τους κινδύνους που προκύπτουν για την Ευρώπη από τις δυνάμεις που επιχειρούν να ποδηγετήσουν τους πολίτες με fake news, υποσχέσεις και διχαστικό λόγο.

Δύο μόλις ημέρες μετά την παρουσία του στην Ελληνική Βουλή και τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι προαναγγέλλοντας 35000 προσλήψεις, στις οποίες ο υπουργός Παιδείας, προσέθεσε άλλες 15000 για εκπαιδευτικούς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κουνήσει το δάχτυλο απέναντι στον λαϊκισμό και την εκμετάλλευση της κρίσης.

Έχοντας προβεί το τελευταίο διάστημα σε ένα μπαράζ παροχών που ξεκινά από την αύξηση του κατώτατου μισθού, συνεχίζει με νομοθετήματα που αφορούν τις μειώσεις εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και φτάνει στη διανομή 820 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή αναδρομικών και τη μη περικοπή των συντάξεων ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγγείλει νεοφιλελευθερισμό.

Καλώντας σε συνεργασία «προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων» θα υποστηρίξει πως ο νεοφιλελευθερισμός τροφοδοτεί την ακροδεξιά και θα υποστηρίξει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά.

Και αυτό την ώρα που ο ίδιος καταγγέλλεται για Ορμπανοποίηση της χώρα μέσα από διαρκή και ευθεία επίθεση στου Θεσμούς. Μόλις προχθές άλλωστε υιοθέτησε το δόγμα Πολάκη για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προκειμένου να κλειστούν στη φυλακή πολιτικοί αντίπαλοι και να κερδίσει με τον τρόπο αυτό τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διώξεις κατά των δημοσιογράφων στην Ελλάδα έχουν λάβει τη μορφή έντονων αντιδράσεων και επισήμων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βήματα ανάλογα ακολουθεί και ο Σαλβίνι της Ιταλίας που πρόσφατα χαιρέτησε το ενδεχόμενο να κλείσουν ΜΜΕ στη χώρα του, δηλώντας ικανοποίηση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θέσει διαχωριστική γραμμή αφορά στην προσωπική του πολιτική επιβίωση ανεξαρτήτως αν ο ίδιος εκτιμά πως οι πολιτες δεν κατανοούν πως οι παροχές και η υποσχεσιολογία για μια νέα πορεία στην οικονομία την ώρα που η χώρα δεν μπορεί να βγεί καν στις αγορές δεν αποτελεί τίποτα περισσότερα από την επιτομή του λαϊκισμού.

Πέραν της επίθεσης στον λαϊκισμό πάντως αναμένεται να θέσει ως παράδειγμα επιτυχίας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς αναφορές στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ) και να θέσει θέμα πολιτικού θάρρους που απαιτείται για να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών που κατά τον Αλέξη Τσίπρα «συνιστά ιδεολογική ήττα των εθνικισμών».

ΥΓ. Πάντως η ευρωπαϊκή αριστερά ανακοίνωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς. Η δικαιολογία είναι πως ως πρωθυπουργός «πρέπει να διοχετεύσει όλη του την ενέργεια στην Ελλάδα». Τουλάχιστον οι αριστεροί της Ευρώπης προσέχουν…