Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στη ρητορική του 2012

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στη ρητορική του 2012

Του Τάσου Ευαγγελίου

Με αναφορές σε «μαύρες ημέρες της δεξιάς» και σε «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην Κυβέρνηση μιλώντας για αναξιοπιστία και υποκρισία και επαναφέροντας τη ρητορική του 2012. «Είμαστε εδώ» δήλωσε και απέδωσε την ήττα στο γεγονός ότι κατά τη θητεία του δεν «έσπασαν τα παράκεντρα της εξουσίας» με αποτέλεσμα να «βρούμε εμπόδια από τα συστήματα εξουσίας». Που εντόπισε τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Αλέξης Τσίπρας ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ασκώντας κριτική στην νέα κυβέρνηση, ενέπλεξε «ολιγάρχες» και επανέλαβε ότι «τρώει από τα έτοιμα» καθώς και ότι «κόβει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους».

Με τη λογική που ακολούθησε την προεκλογική περίοδο έκανε λόγο για δυναμική αντιπολίτευση και εν συνεχεία κατηγόρησε την κυβέρνηση μέχρι και για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα της βασιλικής Θάνου και της απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Σώσαμε τη χώρα» δήλωσε προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την εντολή του Ελληνικού λαού, αποσαφηνίζοντας όμως ότι ομιλεί για αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015. Υπερασπιζόμενος την κυβερνητικού θητεία ανέφερε ότι παρέλαβε χάος και μια κατεστραμμένη χώρα την οποία ο ίδιος έσωσε από την «πραγματικότητα του Ολέθρου»

Η... αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα

Δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την αυτοκριτική του για τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης υποστήριξε πως έχει διαπιστώσει τέσσερα λάθη:

1 «Κάποιες φορές υπό την πίεση των θεσμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων επιδείξαμε ατολμία» είπε προσθέτοντας πως δεν έδρασαν πιο γρήγορα για τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019 με αποτέλεσμα να θεωρηθούν προεκλογικά.

2 «Δεν δείξαμε αποφασιστικότητα για ζητήματα του κράτους». Περιγράφοντας ουσιαστικά την αναφορά ότι «δεν πήραμε την εξουσία» υποστήριξε πως «δεν σπάσαμε τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Από τα υπουργεία και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές», ενώ μίλησε και για τη «δικαιοσύνη και τα παραδικαστικά κυκλώματα». «Βρήκαμε εμπόδια με συστήματα εξουσίας» είπε.

3 «Αδυναμία να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε σωστά την πολιτική και το έργο μας» αφήνοντας εκ νέου αιχμές και για τα ΜΜΕ

4 «Το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική» την οποία χαρακτήρισε ως βασικό παράγοντα στην οικονομία και γενικότερα.

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όμως «η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει» και κανείς δεν το αρνείται. «Όπως και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι έργο της προηγούμενης, της δικής μας κυβέρνησης» τόνισε καθώς «μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ωμή παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Ήταν και είναι η αριστερά αυτή που τιμά και σέβεται τους θεσμούς», είπε και πρόσθεσε πως η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αποδεικνύεται με την επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον γενικό γραμματέα κ. Τσουβάλα.

Μιλώντας για την ΔΕΗ, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση για προσπάθεια απαξίωσης της επιχείρησης προκειμένου να αυξήσουν τα τιμολόγια και στη συνέχεια να πουλήσουν ό,τι έχει αξία.

«Αποδέχονται μεγάλη ζημιά του Δημοσίου προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματιών», ανέφερε, φέροντας ως παραδείγματα το Ελληνικό και τα ΕΛΠΕ.

Χαρακτήρισε ανέκδοτο την υπόθεση του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και υποστήριξε ότι «ξαφνικά επανέρχεται το θέμα και ξαναμπαίνει το ψευτοδίλημμα αρχαία ή μετρό», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό ισχυριζόμενος πως «με οργουελικό τρόπο αλλάζουν νόημα οι έννοιες και οι όροι».