Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να θέσει τα προεκλογικά διλήμματα

Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να θέσει τα προεκλογικά διλήμματα

Με επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία, αναφορές σε «ακροδεξιούς κύκλους» και ταξικό διαχωρισμό των πολιτών, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επαναφέρει το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία με την οποία άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, αποφεύγοντας να αναφερθεί την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου υπάρχει η φημολογία πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να βρει υποψηφίους για κεντρικούς δήμους όπως της Αθήνας, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να εστιάσει στα διλήμματα που θα επιχειρήσει να θέσει προεκλογικά.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπηρετούμε συγκεκριμένα συμφέροντα και για να το πω πιο καθαρά, συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα για μας είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι μικροί και οι μεσαίοι επαγγελματίες». 

Κάνοντας λόγο για «100 μέρες εκτός μνημονίων» ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήρθε η ώρα, όχι απλά να λειτουργούμε αμυντικά για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση», υποστηρίζοντας ότι «τώρα υπάρχει η ελευθερία, όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να υλοποιήσει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης».

Μιλώντας για «τις απαραίτητες προοδευτικές θεσμικές τομές» που πρέπει να τεθούν, έκανε λόγο για «τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής» που πρέπει να δωθεί και προέβαλε την «κατάργηση - και όχι αναστολή - της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019», την οποία είχε υπογράψει και νομοθετήσει η κυβέρνησή του, επισημαίνοντας ότι «επιτεύχθηκε με σχέδιο, σοβαρότητα και μεθοδική αξιοποίηση των επιχειρημάτων».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση προς την Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «τρομοκρατούσε επι σειρά μηνών τους συνταξιούχους» αναφερόμενος σε «δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news», ενώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλόγισε ότι «δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο πριν ενάμιση χρόνο», υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα, κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας».

Κλιμακώνοντας τη διχαστική ρητορική, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «μετάλλαξη της ΝΔ και αμήχανη αποδοχή αυτής της γραμμής από τους επίσημους εκφραστές της εναπομείνασας κεντροαριστεράς».

Για τις καταλήψεις στα σχολεία, επισήμανε ότι «δεν θα κουνήσω σήμερα το δάχτυλο σε κανένα 16αρη, δεν θα τον χαρακτηρίσω, δεν θα τον ταυτίσω με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία».

Υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπώ είναι «ιστορική» και τόνισε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα και θα το ολοκληρώσουμε», ενώ επιτέθηκε ξανά στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «αντιπολιτευτικό μένος».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου «καθοριστικό κόμβο στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», ανεφερόμενος στην «Αριστερά» η οποία «οφείλει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία με το τμήμα των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών που διαχωρίζονται απ''τον νεοφιλευθερισμό, με τους Ευρωπαίους πράσινους που αποτελούν παραδοσιακά έναν όμορο χώρο αλλά κυρίως με τα εκατομμύρια των πολιτών που πιστεύουν σε μια Ευρώπη ειρηνική, δημοκρατική».

Διαβάστε ακόμα: 

Δ. Τσιόδρας: Ο κ.Τσίπρας θέλει να ξεχάσουμε