Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να συνδέσει τον νέο εκλογικό νόμο με πρόωρες εκλογές

Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να συνδέσει τον νέο εκλογικό νόμο με πρόωρες εκλογές

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Να συνδέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πρόωρες εκλογές επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, επιμένοντας στη διατήρηση της απλής αναλογικής, ενώ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι απουσιάζει στο Νταβός.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, επέμεινε για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και μάλιστα προχώρησε σε άνοιγμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων», για να προσθέσει με νόημα ότι παρά τις όποιες «υπαρκτές διαφορές τους, μπορούν  να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη  και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική». 

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι απουσιάζει στο Νταβός, «βλέποντας» ότι «επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη». Κι αυτό, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα διότι «σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει καταγραφεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες».  

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε την ενισχυμένη αναλογική ως ένα σύστημα που γεννά όλες μαζί τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, τη φαυλότητα, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και κυρίως ένα σύστημα που δε σέβεται την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο, εξαιτίας μιας λάθος εκτίμησης, που -όπως είπε- βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και αλαζονεία. «Ότι αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά. Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου.Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος.Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το Φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το 23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική», προσέθεσε χαρακτηριστικά. 

Αλγεινή, πάντως, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στους βουλευτές της ΝΔ, τους οποίους χαρακτήρισε μιας χρήσης. «Και άρα όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων εσας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ότι και να γίνει, δε θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη», τόνισε. 

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα.  Εσείς κινητοποιούσατε τους ανθρώπους στα νησιά λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες.

Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους.

Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπαχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφου καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε». 

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην οικονομία ισχυριζόμενος ότι αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις. Υποστήριξε, δε, ότι το μέρισμα 
περιορίστηκε σημαντικά και κάλεσε την κυβέρνηση να «πάει μια βόλτα στην αγορά και ρωτήσετε τους καταστηματάρχες να σας πουν για το τζίρο τους τα φετινά Χριστούγεννα σε σχέση με τα περυσινά». 

Διαβάστε ακόμα: 

-Γ. Γεραπετρίτης σε Αλ. Τσίπρα: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική