Ο Α. Ξανθός υποστηρίζει ότι με την ρύθμισή του παγώνει το άνοιγμα των φαρμακείων

Ο Α. Ξανθός υποστηρίζει ότι με την ρύθμισή του παγώνει το άνοιγμα των φαρμακείων

Το ελληνικό… δαιμόνιο επικαλέστηκε ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την τροπολογία που προβλέπει το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Μιλώντας στη Βουλή παραδέχτηκε ότι η ΚΥΑ που είχε κατατεθεί από το υπουργείο κατέπεσε στο ΣτΕ και τώρα έρχεται τροπολογία που προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος στο μέλλον, δίχως να δώσει σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να το παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση.

«Έχει παγώσει η διαδικασία της υποτιθέμενης απελευθέρωσης», τόνισε ο υπουργός Υγείας και είπε με νόημα ότι «μέχρι την έκδοση διατάγματος άδειες θα χορηγείται μόνο σε φαρμακοποιούς». Χαρακτήρισε, δε, «ιδεολόγημα και εμμονή του ΔΝΤ» το άνοιγμα του επαγγέλματος και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φαρμακοποιούς εξιστόρησε τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

«Τον Οκτώβρη βγάλαμε την σχετική ΚΥΑ,  κάναμε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση που δεν επέτρεψε να υπάρξει ένα κλίμα ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης. Ως εκ τούτου, στα δύο χρόνια που ισχύει ο νόμος του 2011,  υπάρχουν 4 φαρμακεία στη χώρα που δεν είναι φαρμακοποιός ο ιδιοκτήτης σε σύνολο 11.000 φαρμακείων».

Κατηγόρησε, δε, την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με νόμο το 2011 ξεκίνησε  την  απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση ήρθε και έβαλε ρήτρες, ότι δηλαδή για να έχει κάποιος μη φαρμοκοποιός φαρμακείο θα πρέπει να συσταθεί ΕΠΕ με μέτοχο κατά 20% από φαρμακοποιούς.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Intimenews