Ο Α. Τσίπρας άνοιξε το «πουγκί» των παροχών, μοιράζει 710 εκατ. ευρώ μέρισμα και υποσχέσεις

Ο Α. Τσίπρας άνοιξε το «πουγκί» των παροχών, μοιράζει 710 εκατ. ευρώ μέρισμα και υποσχέσεις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Με μια ακόμη προεκλογική ομιλία από το βήμα της Βουλής ο  Αλέξης Τσίπρας μοίρασε τα πλεονάσματα που προήλθαν από την υπερφορολόγηση των πολιτών και  μίλησε για δημοσιονομικό χώρο που θα φτάσει όχι τα 700 εκατ. ευρώ αλλά τα 900 εκατομμύρια, υποστηρίζοντας πως απευθύνεται στους «πολλούς και τον λαό» και όχι στην «Ελίτ και στους έχοντες και κατέχοντες».

Συνεχίζοντας ένα επικοινωνιακό μπαράζ με μοναδικό γνώμονα την άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων που έχουν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι αντιδράσεις των πολιτών, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αναμορφώσει το προσωπικό του προφίλ και για το λόγο αυτό παρεμβαίνει ο ίδιος με ομιλίες στη Βουλή για να ανακοινώσει μέτρα και παροχές.

Το έπραξε την προηγούμενη εβδομάδα, το συνεχίζει και τώρα επιδιώκοντας να ξαναχτίσει και ένα φιλολαϊκό προφίλ καταγγέλλοντας εκ νέου την «Ελίτ» αλλά και τη Ν.Δ. υποστηρίζοντας πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευση ενδιαφέρεται μόνο για τους «έχοντες και κατέχοντες».

Αναζητώντας χώρο για να προβαίνει σε παροχές, εξαγγελίες και υποσχέσεις χωρίς να εκτίθεται σε ευρύ κοινό έχει επιλέξει όπως όλα δείχνουν την αξιοποίηση της διαχείρισης του υπερπλεονάσματος που προέκυψε από την υπερφορολόγηση των πολιτών και την αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας και την ανταλλαγή του με ψήφους. 

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό έχει μειωθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε βάρος πάντα της οικονομίας, καθώς και το γεγονός ότι καταργηθεί για μια ακόμη φορά νόμο της δικής του κυβέρνησης και αντί να μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων στο 26% από 29%, νομοθετεί τη μείωση κατά μια μόνο μονάδα (δηλαδή στο 28%).

Με τον τρόπο αυτό βέβαια «γλυτώνει περίπου 360 εκατ. ευρώ τα οποία όμως θα επιβαρύνουν το 2019 το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. 

Στη Βουλή πάντως εμφανίστηκε  να δηλώνει ότι «σήμερα καταθέτουμε τροπολογία αντιγραφή της περσινής για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι 3η συνεχόμενη χρονιά που έχουμε δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά κριτήρια», ενώ ξεκαθάρισε ότι το ακριβές ύψος ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε να γίνει η καταβολή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσίπρα μέρισμα θα πάρουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Έλληνες ήτοι 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι οι μειώσεις αφορούν μόνο το 2019 και όχι το 2020. «Θα αναρωτιέστε όμως γιατί δε προψηφίζουμε σήμερα και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή. Εμείς στον ελληνικό λαό, το περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα. Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα από όσο τελικά κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας φόρος ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου.

«Ξέρετε, κύριοι της αντιπολίτευσης πρέπει κάποιος να σας απονείμει βραβείο θράσους και υποκρισίας. Διότι κάθε φορά που αναφέρεστε στον ΕΝΦΙΑ, μας λέτε «γιατί δεν τον καταργήσατε». Παλέψαμε σκληρά, διαπραγματευτήκαμε, συγκρουστήκαμε. Σε πρώτη φάση δεν καταφέραμε να αποφύγουμε το μέτρο. Όμως αλλάξαμε ήδη τη δομή του, μειώσαμε την επιβάρυνση για τις χαμηλές περιουσίες», τόνισε αρχικά και προσέθεσε: «Όμως, για σταθείτε. Τολμούν να μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ; Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο κύριοι και κυρίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μας, γιατί δεν καταφέραμε, σε πρώτη φάση, να καταργήσαμε το νόμο που εσείς εμπνευστήκατε και ψηφίσατε; Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να τοποθετήστε αυτοκριτικά, πριν υπερψηφίσετε τη σημερινή τροπολογία, να μιλάτε για κόλπα και παροχολογία; Θα σας πρότεινα να μην συνεχίσετε αυτό τον κατήφορο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

- Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

- Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

 - Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% (9,5% συγκεκριμένα). Και αφορά 590.000 πολίτες.

«Για να γίνω πιο σαφής», συνέχισε ο Α. Τσίπρας, 

«Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224. 67 ευρώ λιγότερα.

 Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. 70 ευρώ λιγότερα.

Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. 79 ευρώ λιγότερα». 

Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η εν λόγω παρέμβαση είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα. «Ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, μίλησε για ταξικά μέτρα (!) που όμως είναι «στοχευμένα, μελετημένα με σαφή προσανατολισμό για τους πολλούς». «Μας κατηγορείτε για μονομέρεια αλλά αναφέρεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Η δική σας αναφέρεται στην ελίτ των λίγων και των κληρονόμων», υποστήριξε, ενώ σημείωσε -σε πανηγυρικούς τόνους- ότι η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολύ δουλειά να βγαίνει από την κρίση, την ώρα που, κατά τον Α. Τσίπρα, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ομολόγησε το δίλημμα των εκλογών, το οποίο θα προσπαθήσει να αναδείξει. «Ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στο δικό μας συγκεκριμένο σχέδιο κι εκείνο της ΝΔ για λίγους. Να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί. Θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δε θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ!», είπε και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν τέτοια εντολή ώστε να μην παλινορθωθεί το «καθεστώς που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας». Και του χρόνου ζωή να έχουμε τέτοιο καιρό θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και τη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς», προσέθεσε δίνοντας τον τόνο.

Τέλος, προέβη σε έναν απολογισμό των πρώτων 100 ημερών από τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια. «Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς. Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες. Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία. Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων», τόνισε και είπε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

«Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα και μετά τον Οκτώβριο του», ισχυρίστηκε.