Νυν υπέρ πάντων... οι εκλογές

Νυν υπέρ πάντων... οι εκλογές

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αποκούμπι στην παροχολογία και τα επιδόματα βρήκε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο φάσμα της ήττας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το δήθεν σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες μέρες πριν τις εκλογές ήταν πασιφανές: να αντιστρέψει μέσω των δώρων το άσχημο κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την κυβέρνηση.

Εξ ου κιόλας μέσα στον πανικό του ακύρωσε προ ημερών την προγραμματισμένη ομιλία στα Ιωάννινα, ώστε να έρθει στο Ζάππειο και να ανακοινώσει το (κουτσουρεμένο όπως τελικά αποδείχτηκε) προεκλογικό πακέτο παροχών. Η συνέχεια δόθηκε στη Βουλή: 120 δόσεις, υποσχέσεις για μειώσεις στα φάρμακα, επιδόματα πάσης φύσεως κ.ο.κ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις παραινέσεις των Ευρωπαίων αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, έβαλε (ξανά) σε δεύτερο πλάνο την Ελλάδα και τους Έλληνες, προκειμένου ο ίδιος να κερδίσει (αν κερδίσει) λίγες ψήφους παραπάνω. Κι αυτό διότι για να δώσει τα χρήματα αναγκάστηκε να βάλει στο μαξιλάρι των 658 εκατ. Ευρώ, όσο κι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε στη Βουλή ότι έχει και… καβάτζα!  

Πλέον, δεν είναι λίγοι όλοι όσοι εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας, με δεδομένο ότι συνολικά το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει 1,5 δις ευρώ. Και μάλιστα από μια «δεξαμενή» που αρχικά επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά: για τα ειδικά μισθολόγια.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση βρέθηκε (και προφανώς βρίσκεται) σε πολύ δύσκολη θέση για να καταφύγει στην παροχολογία. Και μάλιστα τη στιγμή που η Αριστερά κατήγγειλε την ρουσφετολογική πολιτική προς τα κοινωνικά σύνολα, όταν αυτή ήταν εμφανώς προεκλογική.

Με την ήττα να κοντοζυγώνει το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να παίξει το τελευταίο του χαρτί που λέγεται παροχές.

Αξίζει, εν κατακλείδι, να σταχυολογήσουμε μερικά από τα μέτρα Τσίπρα, μια περίπου εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές:

-Ο ΕΦΚΑ που ανακοίνωσε ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του δημοσίου θα πάρουν τις συντάξεις τους νωρίτερα ήτοι την Παρασκευή 24 Μαΐου.

-Πρόγραμμα 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο

-Προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους

-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι όμως πλήρη επαναφορά στα επίπεδα του 2014

-Τροπολογία για τον επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ

-Τροπολογία του υπουργείου Υγείας για αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

-Τροπολογία με την οποία θεσμοθετείται επίδομα ελεγκτών επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών.

-Τροπολογία του υπουργείου Υγείας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών.

-Τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.

- Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παροχή επιδόματος ύψους 120 ευρώ στους υπαλλήλους φρούρησης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης αλλά και επιδόματος ιατροδικαστικής υπηρεσίας.