Ντ.Μπακογιάννη: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια πρόταση

Ντ.Μπακογιάννη: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια πρόταση

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό, με τη βοήθεια μιας αναθεωρητικής δύναμης στα Βαλκάνια, μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά», λέει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για μια «εθνικά επιζήμια πρόταση», ενώ υποστηρίζει ότι «με βάση τους συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα οριστική λύση του προβλήματος».

Χαρακτηρίζει ως «ουσιαστικό πρόβλημα» την «αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας» καθώς εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις στο αλβανικό στοιχείο», αλλά κυρίως διότι «κρατάει ζωντανή τη λογική του Ίλιντεν», δηλαδή «τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας».

Διαψεύδει ότι το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε θέμα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας «erga omnes» που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή και αναφέρει ότι η διαπραγματευτική προσέγγιση το 2008 ήταν ότι «η εθνότητα θα έπρεπε να μείνει καθαρά σε νομικό επίπεδο υπηκοότητας και η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι μακεδονική, αλλά να χαρακτηρίζεται με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σλαβική».

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη λέει ότι «απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του “μακεδονικού εθνικισμού” και γι'' αυτό απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό όφειλαν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές ηγεσίες εγκαίρως».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του θέματος. Αλλά με ουσιαστική προετοιμασία των λαών για μια συμφωνία η οποία δεν θα είναι ετεροβαρής και θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινωνίες. Αυτό προϋποθέτει εθνική συνεννόηση και συναίνεση και όχι μικροπολιτικές επιπολαιότητες. Σήμερα έχουμε την κοινωνία στα Σκόπια διχασμένη αλλά και την ελληνική κοινωνία διχασμένη. Σε αυτές τις συνθήκες, τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να σταθούν πολιτικά, τονίζει η κ. Μπακογιάννη.

Για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η βουλευτής της ΝΔ σχολιάζει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι μετά το τριετές πισωγύρισμα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την άνοιξη του 2014. Άρα χάσαμε 3,5 χρόνια και φορτωθήκαμε 100 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη, σε ερώτηση για την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον Β. Μεϊμαράκη να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, αλλά και για τη γενικότερη κατεύθυνση του κ. Μητσοτάκη, να τεθούν σε αποστρατεία ιστορικά στελέχη της παράταξης, απαντάει πως «η θέση του ευρωβουλευτή είναι μια από τις σημαντικότερες θέσεις την όποια μπορεί να έχει ένας πολιτικός ειδικά σήμερα που η Ευρώπη αλλάζει και χρειαζόμαστε πρόσωπα με πολιτικό βάρος στο Eυρωκοινοβούλιο».

«Η Ν.Δ. σήμερα –και το είδατε στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια– είναι πιο ενωμένη παρά ποτέ. Δεν υπάρχουν λογικές ηλικιακού ρατσισμού και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης. Ξέρετε, η ανανέωση για ένα κόμμα είναι όρος επιβίωσης. Οι οργανισμοί ή ανανεώνονται ή πεθαίνουν. Και η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχωράει στην ανανέωση, για την οποία δεσμεύτηκε όταν ζήτησε την ψήφο τον Νεοδημοκρατών για την ηγεσία του κόμματος, που να είναι ουσιαστική, ποιοτική και αξιοκρατική. Το στοίχημά μας είναι ο παραγωγικός συνδυασμός της εμπειρίας με την ανανέωση», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.