Ντ. Μπακογιάννη: Ντρέπομαι για λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών

Ντ. Μπακογιάννη: Ντρέπομαι για λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών

Τη νέα εικόνα που διαμορφώνεται στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και την Αλβανία μετά την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, αλλά και την ρητορική των Τιράνων περί τσάμηδων, σχολίασε η συντονίστρια εξωτερικών και άμυνας και βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον realfm.

«Είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία αλλαγή πολιτικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Τα μηνύματα τα οποία έχω είναι ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι μία σταδιακή προετοιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί», τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Και πρόσθεσε: «Και το δεύτερο, η ιστορία της Αλβανίας, είναι μία χώρα με την οποία –τουλάχιστον επί των ημερών μου- είχαμε εξαιρετικές σχέσεις. Μία χώρα η οποία έχει στείλει εδώ και φιλοξενούμε πάνω από 800 χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες, μία χώρα που έχει όφελος από το να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα διότι έχει μία ευρωπαϊκή προοπτική, έρχεται και κορυφώνει μία ρητορική και μία συμπεριφορά η οποία είναι άκρως ενοχλητική και ανησυχητική για τη χώρα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε βολές εναντίον του νυν υπουργού Νίκου Κοτζιά με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία.

"Ντρέπομαι για λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών"

«Και εδώ θέλω να πω δύο πράγματα: στην εξωτερική πολιτική ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά μία χώρα είναι βασικός. Και λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω αλλά εγώ ντρέπομαι για λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος παραμονή της επίσκεψής του στα Τίρανα βγάζει μία ανακοίνωση κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών. Πρώτη φορά στη ζωή μου ακούω ότι υπάρχουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά και δη στην εξωτερική πολιτική», είπε η κα. Μπακογιάννη.

Και σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά στην πρωτοφανή διαδικασία το υπουργείο Εξωτερικών να μην έχει εκπρόσωπο, διότι παραιτήθηκε και να έχει κύκλους. Οι κύκλοι αυτοί, παραμονή της επισκέψεως βγάζουν μία σωστή ανακοίνωση. Την είδα κι εγώ, με ενόχλησε ότι ήταν κύκλοι, αλλά το περιεχόμενο ήταν σωστό. Και πάει ο κ. Κοτζιάς επίσκεψη στην Αλβανία και παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας κάνει την εξής εκπληκτική δήλωση: “ευχαριστώ πάρα πολύ τον συνάδελφό μου διότι διευκρίνισε με τον τρόπο του ότι εγώ δεν έχω κάνει τέτοιες δηλώσεις.

«Ακόμα και με την καλή τους ερμηνεία, είναι μία άποψη που υπογράφεται κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών”. Εγώ πρέπει να σας πω ότι εξοργίστηκα. Λέω δεν είναι δυνατόν, διότι το μήνυμα όπως και στη ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην εξωτερική πολιτική είναι ένα μήνυμα “ή είσαι αδύναμος ή είσαι σταθερός”. Εγώ δεν λέω ότι η Ελλάδα είναι καμία υπερδύναμη, αλλά είναι σταθερή. Θα όφειλε να είναι σταθερή».