Νομοθετούνται οι οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

Νομοθετούνται οι οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας στην Ανατολική Αττική προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, μέσω αυτής, επεκτείνεται η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης για οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, για κάθε κατοικία φυσικών προσώπων και όχι μόνο για την πρώτη κατοικία.

Με την εν λόγω απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπονται :

- Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 600 ευρώ και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή/ και άτομο με αναπηρία 

- Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής

- Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 4.400 ευρώ σε περίπτωση προκλήσεις μόνιμη σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού

Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή της υπεύθυνης δήλωσης όπως προβλέπεται στην αναφερόμενη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις τις ρύθμισης για τις χορηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκομίσεως φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

Οι, δε, σχετικές οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα η άλλους φορείς, καταβάλλονται εξολοκλήρου, χωρίς καμία κρατήσει υπέρ του Δημοσίου ή τρίτον και δεν υπόκειται σε φορολογία. Τυχόν συμψηφισθέντα η κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Τονίζεται, ότι η τροπολογία εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, το αργότερο αύριο.

Φωτογραφία intime news