Ν. Δένδιας προς Τουρκία: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή

Ν. Δένδιας προς Τουρκία: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή

Να αποχωρήσει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα κάλεσε την Άγκυρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με δήλωσή του ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και δεν θα υπάρξει ανοχή στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. 

Σε δήλωση του, σημείωσε ότι μετά από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα, όπως είπε, διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

O Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι παρά την προσήλωση της Ελλάδας στις προσπάθειες για διάλογο η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στην προκλητικότητα. 

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δηλώσεις της Τουρκίας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές και απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. «Ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα εφαρμόζοντας πολιτικές κανονιοφόρου και δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, επιδιώκοντας να επιβάλλει τετελεσμένα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. 

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Kαλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.