Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Μειώσεις - δώρο στις ποινές της Χρυσής Αυγής

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 15:57
-A +A
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Μειώσεις - δώρο στις ποινές της Χρυσής Αυγής

Επίθεση από τη νεολαία του  ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ο Μιχάλης Καλογήρου και το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, το σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις που επιχειρούν τη μείωση της ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα κριτική γίνεται και ως προς τον νέο ορισμό για το έγκλημα του βιασμού που κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ειδικότερα, η εισήγηση για μείωση της ποινής σε 5-10 χρόνια για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αφήνει υπόνοιες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ένα μεγάλο δώρο στη Χρυσή Αυγή, ρίχνοντας στα μαλακά την ηγεσία της αναφέρει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας μείζον θέμα ως προς τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα. 

Μάλιστα, καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Όπως αναφέρει, «πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού».

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».

«Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα