Η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη»; Απερρίφθη ο διορισμός του προέδρου της ΑΔΙΠ

Η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη»; Απερρίφθη ο διορισμός του προέδρου της ΑΔΙΠ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μετά τη χθεσινή κοινοβουλευτική ήττα στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση υπέστη μια ακόμα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον η δεδηλωμένη τίθεται εν αμφιβόλω! Ειδικότερα, το νέο πρόβλημα έλαβε χώρα όταν οι βουλευτές κλήθηκαν να εγκρίνουν ή όχι την τοποθέτηση του Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ωστόσο και ενώ η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν να ψηφίσουν παρών πράγμα που σημαίνει ότι η ψηφοφορία διαμορφώθηκε ως εξής: Ο κ. Κυπριανός πήρε 10 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους (συγκεκριμένα, 6 κατά και 5 «παρών»). «Παρών», εκτός από τους ΑΝΕΛ πήρε και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Σπύρος Λυκούδης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, απερρίφθη από την Επιτροπή ΔΕΚΟ ο διορισμός του κ. Κυπριανού, με τον Ν. Βούτση αργότερα επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα υποστήριξε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και άρα μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να αποφασίσει αν θα τον τοποθετήσει στη θέση αυτή.

Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να μην επιμείνουν στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού στη θέση, από τη στιγμή που δεν έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας της επιτροπής.

«Είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη, δεν είναι δεσμευτική, πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στον διορισμό ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο  ΣYΡΙΖΑ υποτίθεται ότι  έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία, αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε λίγο αργότερα η αρμόδια τομεάρχης, Νίκη Κεραμέως.