Το θρίλερ με τα έγγραφα του FBI και η άρνηση της Ελ. Τουλουπάκη
Προανακριτική

Το θρίλερ με τα έγγραφα του FBI και η άρνηση της Ελ. Τουλουπάκη

Σε θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση που αφορά στην αποστολή εγγράφων που έχει ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή από την αντιεισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη. Η Επιτροπή αναμένεται να στείλει ένα ακόμη αίτημα,στον αντιεισαγγελέα Ε. Ζαχαρή, για την αποστολή του συνόλου της δικογραφίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Μεταξύ των εγγράφων που παραμένουν στο συρτάρι της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, είναι και αυτά του FBI, τα οποία η ίδια αρνείται να αποστείλει χαρακτηρίζοντάς τα ως απόρρητα θέτοντας μάλιστα και θέμα άδειας που πρέπει να λάβει από την αμερικανική αρχή. Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Προανακριτική πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία σε προηγούμενο σχετικό αίτημα ο κ. Ζαχαρής είχε δώσει εντολή για αποστολή του συνόλου των εγγράφων στην επιτροπή της Βουλής.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι είναι προβληματική η θέση της, καθώς αγνοεί τις συστάσεις του κ. Ζαχαρή. «Δηλαδή η κ.Εισαγγελέας αγνοεί την εντολή Ζαχαρή όταν δεν την συμφέρει ενώ προηγουμένως την είχε ζητήσει. Εμείς σεβαστήκαμε απολύτως την άποψη του κ.Μπρακουμάτσου για τους προστατευόμενους μάρτυρες».

«Δεν μπορεί η Εισαγγελέας» τόνισε «να αρνείται να στείλει έγγραφα. Είναι προσβολή για το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτό που κάνει. Προτείνω να αποτανθούμε ξανά στον κ.Ζαχαρή που ήδη έχει τοποθετηθεί. Εμένα με ενδιαφέρει να έρθουν τα έγγραφα. Πρέπει να κάνουμε σαφέστατη αναφορά οτι η κα Τουλουπάκη αρνείται να συμμορφωθεί στις επιταγές του κ.Ζαχαρή»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ι. Μπούγας τόνισε η κυρία Τουλουπάκη έχει επιλέξει να στείλει άλλο έγγραφο στο παρελθόν, που επίσης αναγράφει οτι πρόκειται για εσωτερική χρήση. «Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γίνεται επιλογή των εγγράφων που μας αποστέλλονται; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό», προσέθεσε. 

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Δ. Μπιάγκης επισήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να κάνει νέο αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει εκ νέου. «Η κα Τουλουπάκη επικαλείται το ίδιο νομικό καθεστώς για να στέλνει ή να μην στέλνει έγγραφα. Αυτή η κωλυσιεργία πρέπει να σταματήσει. Μαζί με το αίτημα ας επισυνάψουμε και το έγγραφο που είχε στείλει η κα Τουλουπάκη που μιλά για τον Μάξιμο Σαράφη. Να δει ο Άρειος Πάγος ότι η κα Εισαγγελέας κάνει επιλογές», είπε με τον Σπ. Λάππα να προσθέτει ότι πρέπει να ζητηθεί το σύνολο της δικογραφίας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου ζήτησε έξι συγκεκριμένα έγγραφα,. εγχειρίζοντας στην επιτροπή και τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτών των κρίσιμων εγγράφων. 

Υπενθυμίζεται ότι στην προανακριτική που είχε συστήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τους ΑΝΕΛ συμπεριελήφθη στη σχετική δικογραφία έγγραφο του FBI το οποίο επίσης ήταν χαρακτηρισμένο από τις αμερικανικές αρχές.