Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Νέες βελτιώσεις από τον Μ. Χρυσοχοϊδη - Τεχνητή ένταση δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ 

Νέες βελτιώσεις από τον Μ. Χρυσοχοϊδη - Τεχνητή ένταση δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ένταση επικράτησε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, την ώρα που ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατέθεσε νέες βελτιώσεις επί του σχεδίου νόμου. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να σηκώσει τους τόνους προκειμένου να «ξεφύγει» από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες «καίνε» τον Νίκο Παππά, μολονότι ο ίδιος απολαμβάνει της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα. «Η σημερινή είναι μια θλιβερή μέρα για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Μια αποφράδα μέρα για τη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης για να προσθέσει: «Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Προχωράτε στην νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας. Δεν υπήρξε κυβέρνηση από το 1974 και μετά που να διανοήθηκε να τα εφαρμόσει». 

Την σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος  ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι «φασίζουσας έμπνευσης» παραλλήλισε την κυβέρνηση με χούντα και υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής έκρηξης που θα προκαλέσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που νωρίτερα μαζί με το ΜεΡΑ25 είχαν καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας αλλά απορρίφθηκε, απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός. Αφού χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανιστόρητους, σημείωσε:   «Είτε δεν γνωρίζετε τι θα πει χούντα και φυλακή είτε οι μεγαλύτεροι απο εσάς το έχουν ξεχάσει. Γελοιοποιήστε. Ταυτίζετε δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές και κόμματα με μεγάλες πλειοψηφίες με την χούντα. Αυτό είναι αίσχος». Προσέθεσε, δε, ΄τοι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει ένταση για να καλύψει τα εσβωκομματικά του προβλήματα. « Εμείς και το υπουργείο δείξαμε ότι είμαστε στην γραμμή της συναίνεσης. Ακούσαμε την κριτική της αντιπολίτευσης και ενσωμάτωσε το υπουργείο όλες τις σοβαρές προτάσεις. Αυτό δείχνει την διάθεση του πρωθυπουργού για συναίνεση. Εσείς ονειρεύεστε μαγκάλια, συσσίτια και καταστροφές με ένα στόχο: να επανέλθετε στην εξουσία. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι», είπε. 

Στο πλαίσιο της προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε νέες βελτιώσεις, κατόπιν της εισήγησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Ο Υπουργός διέγραψε τη φράση σύμφωνα με την οποία ο διοργανωτής θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας και την αντικατέστησε με τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά…». Παράλληλα στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 εκτός από την αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται χωρίς γνωστοποίηση εφόσον τηρούνται προϋποθέσεις εκτός από την αυθόρμητη και η έκτακτη συνάθροιση. Τέλος, η αστυνομία σε περίπτωση που απαγορεύσει συνάθροιση πλέον θα πρέπει να υποδεικνύει εφόσον είναι εφικτό άλλο χώρο συνάθροισης.