Νέες αυταπάτες Τσίπρα για καθαρή έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία

Νέες αυταπάτες Τσίπρα για καθαρή έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία

Του Τάσου Ευαγγελίου

Την ώρα που το σύνολο των θεσμών θέτει θέμα αυστηρής εποπτείας της Ελλάδας μετά την ημερολογιακή λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε στο Καστελόριζο και δήλωσε με έμφαση ότι θα υπάρξει «οριστική και αμετάκλητη έξοδος, καθαρή έξοδος, από επιτροπεία και προγράμματα».

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καν επιτροπεία μετά το τέλος των μνημονίων συγκρίνοντας μάλιστα την καθαρότητα της εξόδου με τον ουρανό του Καστελόριζου, χωρίς να παραλείψει να αφήσει αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου που είχε ανακοινώσει τη συμφωνία του πρώτου Μνημονίου από το ακριτικό νησί.

«Τώρα πράγματι βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε αληθινό απάγκιο», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «φτάνουμε στο τέλος της δύσκολης εποχής, αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες».

Είναι ενδεικτικό ότι οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγο μετά τη συνέντευξη του Πιέρ Μοσκοβισί -που εμφανίζεται ως ο βασικός υποστηρικτής της ελληνικής πλευράς- ο οποίος δήλωσε ότι αναζητείται ο κατάλληλος τύπος εποπτείας για την μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη που θα έχει και γεωγραφικό προσδιορισμό δηλώνοντας ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από τη στήριξη των ακριτικών νησιών όπως και όλων των περιοχών της χώρας.

«Η στήριξη του πατριωτικού συμφέροντος περνά από τη στήριξη των ανθρώπων που ζουν στις ακριτικές περιοχές», σημείωσε, στέλνοντας μήνυμα και προς την Τουρκία που έχει επενδύσει στην ένταση και την προκλητικότητα αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούνται.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι από το ακριτικό Καστελόριζο στέλνει μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας.

«Η Ελλάδα ούτε απειλεί αλλά ούτε και φοβάται», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή γης».

«Τούτος ο τόπος είναι τόπος που όσοι τον κατοίκησαν ανά τους αιώνες ξέρουν να τον υπερασπιστούν», είπε, ενώ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ανέφερε ότι «τούτες τις ημέρες βιώνουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας» και κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητη ισχύ στο διεθνές πεδίο γιατί είναι μια δύναμη που επιδεικνύει νηφαλιότητα και όποτε χρειάζεται αποφασιστικότητα». 

Τέλος, ανακοίνωσε ότι την ημέρα που η χώρα θα βγαίνει από τα μνημόνια θα βρεθεί στο Καστελόριζο. 

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Τσίπρας: Το Καστελόριζο είναι καλός χώρος για διαγγέλματα

Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti