Νέα προγράμματα αλληλεγγύης μέσω διαδικτύου
Τάκης Θεοδωρικάκος

Νέα προγράμματα αλληλεγγύης μέσω διαδικτύου

Δύο νέες δράσεις θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος δράσεων αλληλεγγύης («Βοήθεια στο Σπίτι», πρόγραμμα σίτισης, στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στήριξη όλων των Δήμων και των Περιφερειών).

Μέσω διαδικτύου και μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και τον συντονισμό του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, έχουν συσταθεί δύο ομάδες οι οποίες θα προωθούν την βοήθεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Η πρώτη νέα δράση μέσα από το διαδίκτυο (citysolidarity.gov.gr), αφορά στη στήριξη των αδυνάμων συνανθρώπων μας. Συγκεκριμένα το #CitySolidarityGR καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις και τους φορείς, όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες εθελοντές, «να σταθούμε όλοι μαζί, κράτος, δήμοι και ιδιωτικός τομέας, κοντά στους ευάλωτους συμπολίτες μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σήμερα, και για όσο διαρκούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, μέσα από την προσφορά τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και προστασίας, εξοπλισμού στέγασης αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών, είναι πολύτιμη. Ζούμε στιγμές, στις οποίες η ατομική ευθύνη και η κοινωνική προσφορά βρίσκονται πιο κοντά από πότε. Μένουμε σπίτι, παραμένουμε κοντά σε όσους μας χρειάζονται. Είμαστε όλοι ένα!»

Η δεύτερη δράση μέσω του διαδικτύου είναι ο ιστότοπος #AnimalSolidarityGR όπου από εκεί καλούνται σε κοινή δράση επιχειρήσεις, φορείς, καθώς και πολίτες, εθελοντές και κτηνίατροι που επιθυμούν να βοηθήσουν, «ώστε να μην αφήσουμε απροστάτευτους τους τετράποδους φίλους μας, σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία.

Σήμερα, και για όσο διαρκούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να φροντίσουν, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η μέριμνα για την ευζωία τους αποτελεί πράξη ευθύνης και ανθρωπιάς. Μένουμε σπίτι, αλλά δεν ξεχνάμε τα ζώα της πόλης μας».

Οι ανάγκες του #AnimalSolidarityGR, επικεντρώνονται στα εξής:

1. Ξηρά τροφή για γάτα και σκύλο.

2. Ειδική τροφή για ιπποειδή και παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.

3. Κτηνιατρικές υπηρεσίες από κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια για παροχή έκτακτης βοήθειας σε ζώα.

4. Φάρμακα που χορηγούνται σε ζώα.

5. Μεταφορές αγαθών.

Η πρωτοβουλία για τη στήριξη των αδέσποτων μέσα από τον ιστότοπο animalsolidarity.gov.gr, ξεκινά σήμερα Σάββατο, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτές τις δύο δράσεις, συμπληρώνουν τα πεδία που βρίσκονται  στη σελίδα «Θέλω να βοηθήσω» με τις λεπτομέρειες της  προσφοράς και την αποστέλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η προσφορά μπορεί να έχει εθνικό ή τοπικό χαρακτήρα. Να αφορά δηλαδή μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή ολόκληρη τη χώρα.

Μετά την απαραίτητη επαλήθευση από την αρμόδια ομάδα του Υπουργείου, αναρτώνται στην πλατφόρμα οι προσφορές που έχουν σαφή και συγκεκριμένη περιγραφή και η Κεντρική Ένωση των Δήμων της χώρας θα ενημερώνεται καθημερινά για τις διαθέσιμες προσφορές και θα μεριμνά για την κατανομή τους στους κατά τόπους δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες.