Στο επίκεντρο του υπουργικού η επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 09:02
-A +A
Στο επίκεντρο του υπουργικού η επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Για την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 10 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης η τελική επιλογή των δύο προσώπων θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υπογράψει το σχετικό Διάταγμα και να τοποθετηθούν ο νέος πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει τα πρόσωπα τα οποία προκρίθηκαν κατά τη διαδικασία που προηγήθηκε στη Βουλή από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου έχουν προταθεί οι νυν αντιπρόεδροι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου. Για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή έχει προκρίνει τους αντιεισαγγελείς Βασίλη Πλιώτα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και Δημήτρη Δασούλα.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός είχε δώσει σαφή εντολή η επιλογή να γίνει μεταξύ των έξι αρχαιοτέρων για κάθε θέση.

Παράλληλα στη σημερινή συνεδρίαση θα βρεθεί στο επίκεντρο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αλλά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το οποίο «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης.

Επίσης, θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την νέα ανεξάρτητη αρχή που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος η οποία θα συνενώσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα