Νέα επίθεση Κρέτσου στο Facebook και στα ελληνικά hoaxes

Νέα επίθεση Κρέτσου στο Facebook και στα ελληνικά hoaxes

Νέα επίθεση στο Facebook, για την επιλογή της ΜΚΟ Ellinika Ηoaxes στον έλεγχο της εγκυρότητα ειδήσεων που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα, εξαπέλυσε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο euractiv.com.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός εάν λάβει στο μεταξύ ικανοποιητικές απαντήσεις, γράφει ο ιστοχώρος πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση EURACTΙV.

«Μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρεία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press», δήλωσε ο  Λευτέρης Κρέτσος.

Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση του Facebook να αναθέσει ρόλο «τροχονόμου» σε μια εταιρία που δεν έχει την ικανότητα να το κάνει, είναι πολύ σοβαρή, ειδικά καθώς ελήφθη 20 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Ο ιστότοπος της Greek hoaxes συνδέεται με το περιοδικό Athens Voice, το οποίο έχει έναν συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό»,  είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό βέβαια είναι δημοκρατικό δικαίωμα του μέσου, όμως έχει μεταδώσει ψεύτικες ειδήσεις στο παρελθόν».

Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση του ιστοτόπου, λέγοντας πως στην προσφορά του προς το Facebook αναφέρει ότι είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός ενώ στο νέο καταστατικό του αναφέρει ότι πρόκειται για κερδοσκοπικό οργανισμό.

«Στις 22 Μαΐου το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην παραπληροφόρηση [...] Σχεδιάζω να θέσω το θέμα, αν δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Δεν θέλουμε να αναλάβουν αυτό τον ρόλο η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όμως δεν έχουμε άραγε σ'' αυτή τη χώρα σοβαρούς δημοσιογράφους και αναλυτές, πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα;» διερωτήθηκε.

Από την άλλη, πηγές του Facebook ανέφεραν στο Euractiv ότι τα Ελληνικά Hoaxes, όπως και οι άλλοι συνεργάτες της εταιρείας που απασχολούνται στον έλεγχο της παραπληροφόρησης και των fake news έχουν πιστοποιηθεί από το Διεθνές Δίκτυ Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact-Checking Network ή IFCN), το οποίο εγκρίνει τους συνεργάτες του βάσει συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών δεοντολογίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Facebook δεν είναι ο διαιτητής της αλήθειας, αλλά βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του IFCN.

Διαβάστε ακόμα: 

- Τα Ελληνικά Hoaxes στο στόχαστρο της αστυνομίας του ΣΥΡΙΖΑ