ΝΔ: Υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες;

ΝΔ: Υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες;

Για παροιμιώδη ερασιτεχνισμό και στα θέματα της Άμυνας κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση και την καλεί να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για το τι ακριβώς ισχύει όσον αφορά το ενδεχόμενο ενοικίασης δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι μόλις προ τεσσάρων ημερών η κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι «θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο», ενώ με δήλωσή της η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

«Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. 

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς καμία συζήτηση σχετικά με την ενοικίαση δύο φρεγατών από την Γαλλία ολοκληρώθηκε το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες, μετά από σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, είχε διαμορφωθεί κλίμα ότι η υπόθεση προχωρά με γοργά βήματα.

Τη σύγχυση που επικρατεί στο ζήτημα της ενοικίασης των δύο φρεγατών τύπου FREMM επέτεινε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, στο οποίο ο αρθρογράφος επικαλείται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλορένς Παρλί, η οποία φέρεται να υποστήριξε «δεν υπάρχει» κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της 23/4, η εφημερίδα «La Tribune» σε άρθρο του Michel Cabirol που έχει τίτλο «Εξωφρενική σύγχυση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» περιγράφει ένα πραγματικό αλαλούμ, με την Ελλάδα να ανακοινώνει ότι η Γαλλία θα της νοικιάσει με leasing δύο φρεγάτες και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».