ΝΔ: Το υπ. Τουρισμού δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για τις επιπτώσεις του Brexit

ΝΔ: Το υπ. Τουρισμού δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για τις επιπτώσεις του Brexit

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας, για το ζήτημα της έλλειψης προετοιμασίας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας πως το υπουργείο Τουρισμού δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για τις επιπτώσεις του Brexit, τη στιγμή που η Μ. Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τον Μ. Κονσόλα, «από την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, το Υπουργείο Τουρισμού όφειλε να προχωρήσει σε μια ενδελεχή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών για τον ελληνικό τουρισμό, αφού η Μ. Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, με ό, τι αυτό σημαίνει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα άτακτο Brexit ή μια ελλιπής προετοιμασία από την πλευρά της χώρας μας».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν μάλιστα ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί που στηρίζονται κατά σημαντικό ποσοστό από Βρετανούς επισκέπτες. Συγκεκριμένα στην Κεφαλλονιά οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 62% του τουριστικού ρεύματος στο νησί, στην Κέρκυρα το 35%, στη Ζάκυνθο το 44%, στη Σαντορίνη το 24%, στην Κω το 20% και στη Ρόδο το 18,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα μας πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο, πέρα από τους κανόνες που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

1. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού, ανάλογα με τα εναλλακτικά σενάρια για τη συμφωνία Ε.Ε.- Μ. Βρετανίας, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον Ελληνικό τουρισμό από το Brexit;

2. Έχει προετοιμάσει το Υπουργείο Τουρισμού ανάλογο σχέδιο ιδιαίτερα για τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, που θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις;

3. Υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί η εξαίρεση από το καθεστώς της βίζας για τους επισκέπτες από τη Μ. Βρετανία;».