ΝΔ: Το Μαξίμου σχεδιάζει τη «δεξιά παρένθεση»

ΝΔ: Το Μαξίμου σχεδιάζει τη «δεξιά παρένθεση»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Για ύπαρξη Σχεδίου που εξυφαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό τη λεγόμενη «δεξιά παρένθεση» κάνουν λόγο στη Νέα Δημοκρατία, μετά τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για μία άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, λένε στην Πειραιώς, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που εκείνοι είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.

Γιατί το έκαναν αυτό; Πιθανότατα, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταψήφισαν την πρότασή τους συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014, λένε στην Πειραιώς και ρωτούν ευθέως αν ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της αποσύνδεσης της πρόκλησης εκλογών από την προεδρική εκλογή ή όχι; Διότι αυτό είναι το μείζον και όχι ο τρόπος εκλογής του τονίζουν γαλάζια στελέχη.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, στην κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας ψευδώς αναφέρεται ότι υπερψηφίστηκαν όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψηφίστηκαν τέσσερις από τους ίδιους τους βουλευτές τους!

Η ΝΔ λοιπόν ρωτά το Μέγαρο Μαξίμου αν ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται ότι σε ένα μήνα από σήμερα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναψηφίσουν την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόκληση εθνικών εκλογών ή θα βρουν διάφορα προσχήματα για να υπαναχωρήσουν από αυτήν την αναγκαιότητα;

Σε ότι έχει να κάνει με την εμπλοκή του ονόματος του κ. Παυλόπουλου στη ΝΔ χαρακτηρίζουν εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος έβαλαν στη συζήτηση το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί η αλλαγή του άρθρου 32 δεν αφορά μόνο στην επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αφορά στην αποσύνδεση του τρόπου εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Ήταν, όμως, τέτοια η ένδεια επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα που σκαρφίστηκε την τάχα πρόκληση προς τη ΝΔ να στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο. Το έκανε σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα, λένε στη ΝΔ.